Myytinmurtaja Jamie Hyneman työelämäprofessoriksi Lappeenrannan-Lahden teknilliseen yliopistoon

Myytinmurtajat- sarjasta tuttu Jamie Hyneman töihin Lappeenrannan-Lahden teknilliseen yliopistoon. Kuva: Teemu Leinonen/LUT

Myytinmurtaja- sarjasta tuttu Jamie Hyneman, 65, on nimitty Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) työelämäprofessoriksi. Työsuhde on alkanut 15. marraskuuta ja jatkuu määräaikaisena 14. marraskuuta 2026 asti.

”Nimitys on minulle suuri kunnia. On mukavaa, että voin käyttää teknologia- ja liiketoimintakokemustani LUTin hyväksi. Odotan jo innolla tulevia projekteja ja haasteita” Hyneman kertoi LUTin tiedotteessa.

Yhteistyö yliopiston kanssa syventyy

”Me kysyttiin”, LUTin tutkijaopettaja Markku Ikävalko kertoi Iltasanomille, kun häneltä kysyttiin miten Hyneman saatiin houkuteltua Suomeen professoriksi.

Hyneman antaa itse samanlaisen vastauksen samaiseen kysymykseen: ”he kysyivät”.

”Luulen, että työ sopii minulle hyvin. Työelämäprofessorina on akateemisuuden rinnalle tuotava muutakin”, Hyneman kertoo Ylelle.

Hynemanilla on yllättävä tausta. Hänellä on tutkinto venäjän kielestä ja kirjallisuudesta, mutta on työskennellyt muun muassa eloonjäämistaitojen asiantuntijana, erikoistehosteasiantuntijana, insinöörinä, keksijänä ja sukeltajana.

Hyneman on toiminut LUT-yliopiston kunniatohtorina 2017 lähtien ja hänen mukaansa on nimetty Lappeenrannan kampuksella sijaitseva J.Hyneman center (JHC) verstas, jossa opiskelijat voivat tuottaa uusia ideoita ja ratkaisuja ongelmiin sekä rakentaa ja testata prototyyppejä.

Hyneman on ollut mukana valitsemassa verstaassa käytettävää teknologiaa, ohjannut opiskelijoiden projekteja sekä osallistunut esimerkiksi uusia opetusmahdollisuuksia luovan Telepresence- laitteen suunnitteluun LUTin opiskelijoiden kanssa.

Telepresence opetustyökaluna

Työelämäprofessorin virkaa Hyneman tulee toteuttamaan pääasiassa etänä San Franciscosta. Varsinainen opetus ja yhteydenpito tapahtuu virtuaalisesti Telepresence-robotilla, jonka avulla Hyneman pystyy kulkemaan ympäri kampusta ja käymään reaaliaikaisia keskusteluja opiskelijoiden kanssa.

Hyneman vierailee Lappeenrannan kampuksella 16.–19. marraskuuta ja ensimmäisen luentonsa hän pitää tänään torstaina 18. marraskuuta aiheesta ”Peeling the onion: How to start prototyping”.

LUT: Jamie Hynemanista LUT-yliopiston työelämäprofessori

IS: Näin Myytinmurtajat-tähti Jamie Hyneman saatiin houkuteltua professoriksi Lappeenrannan yliopistoon

YLE: Myytinmurtaja Jamie Hyneman tuli töihin suomalaiseen yliopistoon – ensimmäinen luento on jo ovella: ”Luulen, että työ sopii minulle hyvin”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*