Personal trainingin suosio ei ole hiipumassa

Henkilökohtaiselle valmentamiselle on kysyntää. Kuva: Pixabay

Personal trainingin -alan kasvamisessa ei näy hiipumisen merkkejä, kertoo trainer4you sivuston artikkeli. Ohjaajan voi löytää omalta kuntosalilta, tai vaikka internetistä. Personal training ohjauksia järjestetään paikan päällä, ryhmissä tai jopa etänä netin välityksellä. Koulutuksen personal traineriksi voi ostaa kuka tahansa personal trainingiin perehtyneiltä yrityksiltä.

Trainer4you sivuston artikkelissa: personal training – ammatin kehitys, avataan ammatin taustaa vuosien takaa. Ammatti on saanut alkunsa Yhdysvalloista, noin vuonna 1982. Silloin American College of Sports Medicine aloitti ensimmäisen personal trainer -koulutuksen. Myöhemmin jatkoksi liittyi muitakin koulutustahoja. Alun alkaen personal trainerin töitä teki liikunnanopettajat, entiset urheilijat ja urheiluvalmentajat. Fysioline academy of Finland sivulla kerrotaan, kyseisen tahon järjestäneen personal training koulutusta ensimmäisenä Suomessa vuonna 1997. Nykyään Suomestakin löytyy useamman tahon järjestämiä koulutuksia.

Sellaisen elämän minäkin haluan

Minna-Mari Jurvansuu, 45, työskentelee personal trainer yrittäjänä oululaisella Sportello fit kuntosalilla. Jurvansuu on työskennellyt liikunnan parissa jo noin kolmekymmentä vuotta. Aijemmin hän teki ryhmäliikuntaohjaajan töitä sivutyönä, mutta nykyään Jurvansuu työskentelee pääsääntöisesti personal trainingin parissa.

Asiakkaat ovat Minna-Mari Jurvansuusta parasta hänen työssään. Kuva: Minna-Mari Jurvansuun kotialbumi

Jurvansuu päätyi alalle, kun huomasi ettei istumatyö sopinut hänelle. Ohjattuaan jumppaa vanhainkodissa hän sai kipinän siirtyä kokonaan työskentelemään liikunnan pariin.

”Ohjasin mummoille seniorijumppaa. Huomasin että he olivat minulle idoleita, koska olivat liikkuneet aktiivisesti koko ikänsä. Sellaisen elämän minäkin halusin”, Jurvansuu muistelee.

Jurvansuu on huomannut uransa aikana, että personal training on kasvattanut suosiotaan. Hän uskoo että, suosio johtuu ihmisten tarpeista saada vierelleen joku kannustamaan ja tukemaan omaa tekemistä.

”Olemme laumasieluja ja tarvitsemme tekemiseen kaverin. Voi myös olla vaikeaa kokeilla itse juttuja, asiaan voi päästä helpommin jyvälle toisen kanssa” Jurvansuu toteaa.

Jurvansuu kertoo, että yleensä personal trainer -palveluita hankkivat ihmiset, jotka tarvitsevat kannustusta ja apua päästäkseen kiinni aktiivisempaan elämään. Jurvansuun asiakkaat ovat yleensä samaa ikäluokkaa hänen kanssaan, mutta myös ikäjakaumaa löytyy. Jurvansuun työpaikalla pitää olla kouluttautunut, jotta voi työskennellä personal trainerina. Suomessa nimikettä ei ole kuitenkaan virallisesti suojattu ja näin ollen kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi.

Parhaimpina asioina Jurvansuu pitää työssään asiakkaita ja heidän onnistumisen tunteita.

”Parasta on, kun asiakkaat saavat elämäänsä energiaa yhteisen tekemisen kautta, ja pystyy oikeasti auttamaan asiakkaita”, hän miettii.

Lähteet:

Trainer4you: Personal trainer -ammattin kehitys

Trainer4you: Käsittelyssä PT-alan kasvunäkymiä tukevia tutkimustuloksia

Faf.fi: Uudistettu monimuoto FAF Personal Trainer® koulutus

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*