Rokottaako korona matkailua Oulussa ennen koronarokotetta?

Oulun matkailu sinnittelee kohtalaisesti koronan jaloissa. Kuva: Anu Mustonen

Oulussa kevään matkailutilastot näyttäytyvät synkkinä. Kuten lähes koko maassa, täälläkin vajottiin edellisvuoteen verrattuna todella alas matkailijamäärissä. Kaikesta huolimatta heinäkuussa päästiin lähelle normaalitasoa. Kotimaisia matkailijoita riitti, norjalaiset löysivät ulkomaisista matkailijoista parhaiten Ouluun, mutta businessmatkailijoiden määrä edellisvuoteen nähden romahti lähes 40 prosenttia. 

”Oulu on kuitenkin yksi parhaiden pärjänneistä kohteista korona-aikana. Varsinkin norjalaisten matkailijoiden määrä kasvoi Suomessa ja Oulussa, ja vastavuoroisesti meiltä matkustettiin Norjaan”, Oulun kaupungin matkailupalvelupäällikkö Anna Meriruoho sanoo. 

Visit Finlandin toimitusjohtaja Paavo Virkkunen kirjoitti elokuussa, että Suomessa vain muutamissa paikoissa riitti matkailijoita kohtalaisesti, mutta ei niin paljon, että tulot kattaisivat koko vuoden. Jos nyt tulevat talvikuukaudet ovat hiljaiset, eikä ulkomaisia matkailijoita saada Lappiin, on matkailutoimiala hänen mukaansa vaarassa.

”Vaikka Oulussa on panostettu tosi paljon ympärivuotiseen matkailuun, painottuu pääsesonki kesäkaudelle”, Meriruoho huomauttaa. 

Siksi Oulu ei ole hänen mukaansa kärsivin osapuoli koronatilanteessa, vaikkakin esimerkiksi työmatkailijoiden osuus kevät- ja syyskaudelta on vähentynyt. Hän painottaa kongressien ja tapahtumien tärkeyttä. Meriruoho uskoo muun muassa Lappi-vetoisuuden tulevaisuudessa lisäävän merkitystään ja tuovan Ouluun talvikaudelle matkailijoita. 

Oulun matkailuneuvontaa uudessa osoitteessa

Oulun matkailuneuvonta siirtyi keskeiseltä paikalta Rotuaarin varrelta ”postitaloon” Hallituskadulle Businessaseman tiloihin syysloman aikana. 

”Nyt eletään hiljaista aikaa ja meidän asiakasmäärämme matkailuneuvonnassa ovat pieniä”, Oulun kaupungin matkailuneuvoja Tarja Ikola huokaisee. ”Määrät ovat pienempiä kuin viime vuonna ja koronan lisäksi myös uusi sijainti vaikuttaa”, hän lisää. 

”Kestäväkehitys nousee pinnalle, ja junasta tulee varmasti suositumpi kulkuväline. Uskon, että junalla saapuvat löytävät meidät sitten helposti”, Ikola ennustaa. 

Tarja Ikola luottaa siihen, että matkailijat löytävät uuden matkailuneuvonnan tulevaisuudessa. Kuva: Anu Mustonen

”Kristallipalloa ei ole”

Matkailutoimiala tuo vuosittain Suomelle rahaa 5 miljardia. Virkkunen huomauttaa kirjoituksessaan, että nyt jos koskaan on oltava ennakkoluuloton, lievennettävä rajoituksia ja miettävä käytännönläheisiä ja vastuullisia keinoja. Hänen mukaansa Suomen valitsema varovainen linja koronarajoitusten suhteen verrattuna muihin EU-maihin estää lähes kokonaan matkailuelinkeinon elossa pitämisen. 

Virkkusen mukaan on tullut aika jämäköille toimenpiteille matkailuteollisuuden elvyttämiseksi. Meriruoho harkitsisi kuitenkin vakavasti, ennen kuin rajoja lähdettäisiin avaamaan ja rajoituksia purkamaan.

”Itsellänihän ei sitä kristallipalloa ole. Meillä on hyvä maine turvallisena ja vastuullisena matkakohteena. Tärkeänä näen, että matkaketjuja ja -palveluita tarjoavat yritykset ja toimijat pyrkisivät kehittämään perus- ja terveysturvallisuutta”, Meriruoho pohtii. 

Lähteet:

BusinessFinland: Matkailu on välttämätöntä myös korona-aikana

BusinessOulu: Matkailutilastot Oulussa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*