Partioharrastus kiinnostaa aikuisiakin 

SOOPA ry:n jäsen Heikki Hakala ja lippukunnan johtaja Daniela Rajala. Kuva: Emilia Hankala

Partio mielletään usein lasten ja nuorten harrastukseksi, mutta ilman aikuisia jäseniä partiotoiminta ei pysyisi yllä. Aikuiselle partiotoiminta Suomen Partiolaisten partio-ohjelman mukaan on pitkälti vapaaehtoistyötä. Lippukunnassa toimitaan usein joko hallituksen jäsenenä tai ohjataan partiotoimintaa lapsille ja nuorille. 

Aikuisjäseniä on runsaasti ja aikuisia kiinnostaa partio. Suomen Partiolaisten jäsenmäärä vuonna 2022 oli 60 976, ja siitä yli 18-vuotiaita on 21 409 jäsentä. Aikuisia partiolaisia yhdistää halu päästä luontoon ja vaelluksille, joille ei yksin tulisi lähdettyä.  

SOOPA ry:n toiminta on tarkoitettu vain aikuisille 

Oulun yliopiston lippukunnalla SOOPA ry:llä on 180 jäsentä. Lippukunnanjohtajan Daniela Rajalan mukaan noin puolet jäsenistä ei ole harrastaneet partiota aikaisemmin tai ovat kokeilleet sitä viimeksi lapsena.  

Heikki Hakala on neljännen vuoden biologian opiskelija Oulussa. Hän on ollut SOOPA:n jäsenenä noin puoli vuotta. 

“Olin kiinnostunut retkeilystä ja vaeltamisesta niin tämä kuulosti tosi hyvältä. Liityin alun perin syysvaellusta varten”,  Hakala kertoo.

Hakala ei ollut harrastanut partiota aikaisemmin. Hakala kokee toiminnan antaneen hänelle mahdollisuuksia nähdä paljon erilaisia ympäristöjä ja oppia uutta kokeneemmilta retkeilijöiltä.  

“On ollut tosi mukavaa, että kaikissa tapahtumissa on ollut tosi hyvä porukka ja ulkona liikkuminen on virkistävää ja mukavaa.” 

SOOPA:n toiminta on suunnattu yli 18-vuotiaille opiskelijoille. Lippukunta ei noudata tavallista partio-ohjelmaa. Jäsen toimii SOOPA:ssa tyypillisesti 2–4 vuotta opiskeluiden vuoksi. Jäseniä on vuosittain reilu sata. Lippukunnanjohtajan mukaan joka vuosi nähdään paljon uusia jäseniä.  

SOOPA:n partiokolo sijaitsee linnanmaan kampuksella
SOOPA:n partiokolo sijaitsee Linnanmaan kampuksella. Kuva: Emilia Hankala

Daniela Rajalalle partio ei ole harrastus vaan elämäntapa 

“Minä olen ollut aina partiossa ja partio on ollut elämäntapa. Ja sitten kun muutti Ouluun, piti jostakin löytää lippukunta. Kuulin yliopiston lippukunnasta ja ennen kun minä muutin tänne, niin sieltä laitettiin jo viestiä. En tiedä, mistä tunsivat tai tiesivät, että kannattaa tulla mukaan toimintaan” , Rajala sanoo.

Rajala päätyi heti mukaan lippukunnan hallitukseen ja on ollut toiminnassa mukana pari vuotta. Rajala kertoo saaneensa paljon ystäviä toiminnan kautta. Hän on myös päässyt kehittämään itseään sellaisilla tavoilla, jotka eivät olisi välttämättä ilman aikuislippukuntaa olleet mahdollisia. 

 “En olisi muualla välttämättä päätynyt lippukunnan johtajaksi enää ja se kyllä kasvattaa ja opettaa.”  

Yksi syy partion harrastamiseen aikuisena nousee selkeästi haastateltavien keskuudessa esille: kaipuu luontoon ja ystävien seuraan. 

Lähteet:

https://www.partio.fi/suomen-partiolaiset/partiofaktat/partio-lukuina/

https://www.soopa.fi/

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*