Keminmaan koulukeskuksen peruskorjauksen käsittely jatkuu – opettajilla ja nuorisolla yhtenäinen mielipide remontista

Keminmaan koulukeskuksen kunto on ollut kuuma puheenaihe viimeisen puolen vuoden aikana. Kuva: Aarne Jäntti

Keminmaan koulukeskuksen peruskorjaustöiden suunnittelu etenee kunnallisessa päätöksenteossa. Oppilaat ja opettajat ovat toiveikkaita, että sisäilmaongelmiin saataisiin pysyvä ratkaisu.  

Koulukeskusta ja sen sisäilmaa on tutkittu parin viime vuoden aikana useaan otteeseen. Lapin Kansa uutisoi aiemmin keväällä, että tutkimukset osoittavat tilanteen olevan kuitenkin luultua parempi. Ongelma on silti olemassa. Syyksi huonolle sisäilmalle on arveltu rakennuksen ikää ja ilmastointia.  

Mediahuomion ja kunnan kokousten lisäksi koulukeskuksen tila on ollut esillä myös nuorison keskuudessa. Esimerkiksi huhtikuun loppupuolella pidetyssä Keminmaan nuorisovaltuuston kokouksessa tuotiin esille koulukeskuksen ilman laatu. Kokouksessa myös pohdittiin mahdollista homeongelmaa.

Suullisia lupauksia on annettu, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon

Keminmaan keskuskoulun teknisen työn opettaja Juha Laine on toiveikas koulukeskuksen käsityörakennuksen suhteen. Kuntotutkimusten mukaan käsityörakennus on koulukeskuksen huonokuntoisin tila. Laine toivoo kyseisen rakennuksen purkamista ja uudisrakennuksen rakentamista. “Ajatus olisi, että ainakin tämä käsityörakennus tullaan rakentamaan kokonaan uudestaan ja tämä nykyinen purettaisiin, koska tästä on löytynyt mikrobilöydöksiä seinistä”. Laine kuitenkin painottaa, että mikään uuden käsityörakennuksen suhteen ei ole vielä varmaa.  

Laine kommentoi myös opettajien yhteistä näkemystä koskien koulukeskuksen korjaamista tai mahdollista uudisrakennusta: “Käsittääkseni suurin osa opettajista toivoo uutta koulua, mutta koska meillä on paljon opettajia niin on erilaisia mielipiteitäkin.  En tietenkään kaikkien mielipidettä tiedä, mutta minulla on semmoinen tuntuma, että kaikki toivoisivat uutta uudisrakennusta”. 

Keminmaan nuorisovaltuustossa varapuheenjohtajana toimiva ja Keminmaan lukiossa toista vuotta opiskeleva Tuukka Ojala toi haastattelussa esille huhtikuun loppupuolella pidetyn nuorisovaltuuston kokouksen. Kokouksessa nuorisovaltuustolta kysyttiin kunnanvaltuuston edustajan toimesta nuorisovaltuuston näkemystä koulurakennuksen tilasta. Ojala toteaa valtuuston olleen pitkälti yhtä mieltä uudisrakentamisen suhteen, ja hän perusteli omaa näkemystään seuraavasti: “Kun kouluja korjataan, niin aika äkkiä ne uudestaan homehtuvat. Ongelma pitäisi korjata kokonaan sillä, että pistetään uusi koulu tilalle”.  

Suurin osa opettajista ja nuorisovaltuustosta ovat samaa mieltä. Uutta koulukeskusta halutaan.

Keminmaan nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Tuukka Ojala toivoo täysin uutta koulukeskusta. Kuva: Aarne Jäntti 

Keminmaan kunnanhallitus päätti 20.6. pidetyssä kokouksessa, että koulukeskushankkeen vaihtoehtojen kartoitus ja hankesuunnitelman teko ostetaan ulkopuolisena asiantuntijapalveluna. Tämän lisäksi koulukeskuksen peruskorjauksesta piha-alueineen tehdään kokonaisarvio ja kuntokartoitus sekä kustannusarvio peruskorjaus- ja uudisrakennuskustannuksista. 26.9. pidetyssä kokouksessa kunnanhallitus päätti kilpailuttaa kyseisen tarveselvityksen ja hankesuunnitelman laatimisen.  

7.11. pidetyssä tuoreimmassa kunnanhallituksen kokouksessa käsiteltiin neljää saapunutta tarjouspyyntöä tähän liittyen. Kunnanhallitus päätti palauttaa asian takaisin valmisteluun. Hankesuunnitelmassa on otettava huomioon alkuvuonna 2024 suoritettavat sisäilmatutkimukset koulukeskuksessa. Aikataulu on tiukka, sillä tarveselvityksen ja hankesuunnitelman tulee olla valmiita 29.2.2024 mennessä ja nämä on aloitettava viimeistään joulukuun 2023 alussa.  

Keminmaan koulukeskus on rakennettu vuonna 1964, ja rakennus sisältää Kirkonmäen koulun, Keminmaan yläasteen ja Keminmaan lukion. Koulukeskuksen peruskorjauksen kokonaishankkeen laajuus on noin 9000 kerrosneliömetriä. Koulukeskuksessa on 640 oppilasta ja yli 100 työntekijää. 

Lähteet:

Keminmaan kunnanvaltuusto: Koulukeskuksen peruskorjaus piha-alueineen –investointi – asiakirja

Keminmaan nuorisovaltuusto: Pöytäkirja torstai 27.4.2023

Yle: Keminmaan koulukeskukseen tehdään uudisrakennus käsityöaideiden tarpeisiin – koulukeskuksen sisäilmatutkimukset jatkuvat

Lapin Kansa: Ke­min­maan kou­lu­kes­kus on ke­vääl­lä teh­ty­jen tut­ki­mus­ten pe­rus­teel­la luultua pa­rem­mas­sa kun­nos­sa ja käyt­tö­kel­poi­nen jat­kos­sa­kin

Keminmaan kunnan nettisivut

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*