Pakina: Haudataan hyvinvointihaasteet

Kuva: Pixabay

Syö hyvin, nuku hyvin, juo vettä, tee töitä, opiskele, urheile, ulkoile, vietä aikaa perheen kanssa, tapaa ystäviä, kehitä itseäsi, pidä koti siistinä, mutta muista tehokas palautuminen! 

Tuttu litania toistuu erilaisissa valmennuksissa ja lifestyle-oppaissa. Podcast-juontaja ja yrittäjä Andy Frisellan aloittama 75 hard -haaste on hyvinvointihaasteen irvikuva kokonaisvaltaisella puristusotteellaan. Ihmisiä kannustetaan muuttamaan laiskan ja vajavaisen elämänsä suunta kertaheitolla 180 astetta. Mikä olisikaan parempi keino siihen, kuin tarttua lähes mahdottomaan motivaation rappeuttavaan haasteeseen? 

Haasteen sisältö 

  • Valitun ruokavalion tarkka noudattaminen 
  • Kahdesti päivässä 45 minuuttia urheilua, toinen 45-minuuttinen suoritettava ulkona 
  • Juo hurjat 4 litraa vettä päivässä 
  • Lue (älä kuuntele) vähintään 10 sivua sivistävää, ei fiktiivistä kirjallisuutta 
  • Ota kuva kehityksestäsi joka päivä 
  • Jos epäonnistut, aloita alusta 

Kun dieettikulttuuri liitetään hyvinvointiin, uhkakuvat hiipivät mieleen. Oman ikäluokkani mielikuvaa hyvinvoivasta ihmisestä vääristivät ysärin kuvastot riutuneista malleista, joita ihannoitiin kuin mitäkin aikakautensa ylijumalattaria. Supermalleilta lainattu lautasmalli puolikkaasta greipistä ja muutamasta pähkinästä ei juurikaan innosta urheilemaan. Kun nälkäkiukku iskee, itsensä kehittäminen paremmaksi versioksi on kaukainen ajatus. 

Haaste on luotu kehittämään itsekuria ja mielen lujuutta, mutta mahalasku masennukseen on lähempänä totuutta. Huonommuuden tunne on taattu, kun ei yrityksistä huolimatta pystykään noudattamaan annettuja vaatimuksia. 

Olen kokeillut erilaisia hyvinvointihaasteita pakarahaasteesta juoksuhaasteeseen, mutta jokainen yritys on päättynyt epäonnistumiseen. Vaikka haasteen alussa odotan into piukeana jo seuraavaa päivää, onnistumisen euforia laantuu nopeasti arkiseksi harmaudeksi ja väkisin suorittamiseksi.  

75 hard -haasteen suurin kompastuskivi piileekin juuri tässä. Haasteen tavoitteena on muuttaa peruspulliaisen arki hyvinvointivaikuttajan Instagram-kelpoiseksi kiiltokuvaksi. Elämää mullistava muutos ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä (tai edes 75 päivässä), varsinkaan jos palautumiseen käytettävä aika kuluukin kehityskuvissa poseeraamiseen ja vihersmoothieiden vääntämiseen. 

Jatkuvan ylisuorittamisen turruttamille työläisille ja opiskelijoille haaste saattaa olla viimeinen naula uupumuksen arkkuun. Jatkossa aion panostaa hyvinvointiini pienemmillä, arkisilla teoilla. Rap-artisti Notkean rotan sanoin: Syö! Juo! Nai

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*