AC Oulussa puhaltaa muutoksen tuulet – “Tähtäämme Suomen eliittiin”

AC Oulun veikkualsiigajoukkue on myllerryksen keskellä. Kuva: Iitu Lehtonen.

Oululaisen jalkapallon lippulaivassa AC Oulussa on juuri päättyneen kauden jälkeen käynyt pyöröovi kovaan tahtiin. ACO:n kausi 2023 päättyi syksyllä eurolopputurnauksen välierävaiheeseen, kun se sai selkäänsä espoolaiselta Hongalta 5-0. “Laivastonsiniset” jäivät korkeista tavoitteestaan, jotka oli asetettu ylempään loppusarjaan ja eurolopputurnauksen finaalipaikkaan. 

Pettymys paidallaan oululaisjoukkue on uudistanut sekä pelaaja-, että valmentajaosastoaan. Sen lisäksi, että joukkue julkisti marraskuun alussa uudistuneen valmennusryhmänsä, on se tiedottanut jo 12 pelaajan jättävän seuran. AC Oulun veikkausliigajoukkueen joukkueenjohtajan Pasi Moilasen mukaan usean lähteneen pelaajan kohdalla on vain kyse siitä, ettei seura itse ei halunnut käyttää pelaajien sopimuksissa ollutta optiota lisävuodesta. 

Lähtijöiden joukossa on kuitenkin myös nimimiehiä. Ensi kaudella joukkueessa ei tulla enää näkemään mm. joukkueen ex-kapteenia Rasmus Karjalaista, brassitaituri Luquinhasia tai Suomen A-maajoukkueeseen murtautunutta Noah Pallasta. Eritoten Pallas saa joukkueenjohtaja Moilaselta ylistystä. “Hänet olisimme erityisesti halunneet pitää, mutta mies itse halusi jatkaa muualla. Oletuksemme on, että hän ottaa seuraavan askeleen meitä isompaan seuraan tai siirtyy jopa ulkomaille”, hän toteaa.

Isojen lähtijäuutisten sekaan mahtuu kuitenkin myös tärkeitä sopimusuutisia. ACO solmi brittikolmikko Callum Wardin, Danny Barrow’n ja Ashley Coffeyn kanssa 1- tai 1+1-vuotiset jatkosopimukset. Kolmikosta Coffey oli joukkueen paras ja koko Veikkausliigan kolmanneksi paras maalintekijä 13 osumallaan. 

Ashley Coffeyn maalijuhlat ovat tuttu näky oululaisyleisölle. Kuva: Iitu Lehtonen.

Laadukkaat vahvistukset

Joukkue on toistaiseksi vahvistunut vain kahdella uudella pelimiehellä, rutinoituneilla  keskikenttäpelaajilla Aleksi Paanasella ja Jake Dunwoodylla. Joukkueen taustoilla kuitenkin uskotaan, että ainakin toistaiseksi laatu korvaa määrän. 

“Heissä on meille kaksi todella kovaa pelimiestä”, Moilanen hehkuttaa. “Paanasen yli 300 ottelun kokemus Veikkausliigassa on joukkueeseen todella arvokas lisä. Dunwoodysta taas saamme liigatasolle aivan kärkipään keskikenttämiehen, sen hän on jo osoittanut. Dunwoody on pelipaikalleen todella tehokas pelaaja, joka oli omiaan herättämään kiinnostuksemme häneen.”

Joukkueenjohtaja Pasi Moilanen on vakuuttunut AC Oulun uusista hankinnoista. Kuva: Feeniks Visual / AC Oulu.

Vahvistuksia on kuitenkin lupa odottaa vielä lisää. Vinkka Newsin myös tavoittelema AC Oulun urheilutoimenjohtaja Markus Heikkinen on Moilasen mukaan aktiivisesti metsästämässä uusia hankintoja joukkueeseen. Heikkisen päivät kuluvat videoiden ja puheluiden parissa. Moilanen uskookin, että AC Oulu saa ensi kaudeksi vähintään yhtä vahvan joukkueen kuin viime kaudella. Myöskään tavoitteista ei tulla tinkimään, vaan ne pysyvät ylemmässä loppusarjassa ja eurokentillä.

Stadionkysymys askarruttaa

AC Oulu on ollut pitkin syksyä puheenaiheena jo ennen sopimusuutisiaan. Seuran suurimman omistajatahon tytäryhtiön OTC-stadionin vireillepaneman stadionhankkeen keskeytyminen on puhuttanut urheilukansaa läpi Suomen. ACO:n nykyisenä kotikenttänä toimii Raatin stadion, jossa pääsarjajalkapallon lisäksi myös yleisurheilukäytössä. 

Raatin stadionin nurmi on marraskuussa todella huurteinen. Kuva: Joonas Ehro

Stadionin kenttä on yleisurheilutarpeisiin vastatakseen luonnonnurmea, joka asettaa haasteita jalkapallon pelaamiselle eritoten veikkausliigakauden avauskierroksilla huhtikuussa. ACO joutuikin aloittamaan viime kautensa kolmella vierasottelulla juuri Raatin luonnonnurmen takia. Veikkausliiga on myös kaavaillut pidentävänsä kauttaan, jolloin se alkaisi jo maaliskuuussa. Raatti ei ole tällöin ratkaisu.

Pasi Moilanen ei usko stadionhankkeen mollivoittoisuuden vaikuttavan AC Oulun urheilulliseen menestykseen, vaan näkee mahdollisuuksia tulevaisuudessa. “Olemme toiveikkaita. Emme ole ilmoittaneet pelaajabudjetin pienentämisestä, vaikka hanke on jäissä”, hän kertoo. “Uskomme pelipaikan löytyvän ja sen tekevän meistä entistä houkuttelevamman joukkueen koville pelaajille. Sen jälkeen voimme tosissamme tähdätä aivan Suomen eliittiin.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*