Päivän gallup: Mikä saa Levin sesonkityöläiset puurtamaan pitkää päivää?

Levin sesonki on alkanut täydellä tahdilla jo marraskuussa, ja turistihuiske kestää huhtikuuhun saakka. Levillä töissä olevat ihmiset kertovat, millaista on työskennellä tässä talviparatiisissa.

Kuinka paljon teet töitä ja mikä sesonkityössä koukuttaa?

”Sesonki alkaa räjähtäen aivan yhtäkkiä joka vuosi. Työpäivät ovat kahdeksasta tunnista jopa kuuteentoista, mutta vapaita on yksi tai kaksi viikossa. Joskus olen tehnyt jopa 14 tai 16 päivän putkia. Silloin saattaa ärsyttää. Silloin yleensä istun ulkona miettimässä, miksi teen tätä. Sitten sitä muistaa pitkät kesälomat, joita saa huoletta viettää, kun on tarpeeksi tienannut. Raha koukuttaa. Olen mie tätä tehnyt jo pienestä pitäen”, toteaa Janita Kenttälä, Levin Lapinkylän tarjoilija, opas ja siivooja.

”Työpäivät alkavat kahdeksalta aamulla ja kestävät aina iltakymmeneen. Aika menee töissä nopeasti, kun tekemistä riittää. Ebba & Erkki on ollut Levillä vuodesta 2000. Sinä aikana, kun olemme olleet täällä, Levi on kasvanut kovasti. Levi on hyvällä paikalla ja ihmisiä tulee tänne paljon kaudella. Kesällä sitä saa sitten hengähtää, ja me meinaamme sulkea liikkeen toukokuun ajaksi”, kertoo lahjatavara -ja matkamuistoliike Ebba & Erkin omistaja Maria Mella.

”Tämä on minun toinen kauteni Levillä. Viime vuonna olin kahdessa paikassa töissä, mutta nyt vain täällä Kodassa. Viime vuonna saatoin tehdä 17-tuntisia päiviä, mutta nyt teen vain kymmentuntisia. En tuntenut täältä ketään, kun viime vuonna saavuin Leville, mutta tänä vuonna tunsin entuudestaan muut sesonkityöntekijät. Kiireistä työtä tämä on, mutta ihmiset ovat Levillä se paras asia”, toteaa Cafe Bar Kodan ravintolatyöntekijä Kaisa Hunnakko Nokialta.

”Työpäiväni kestävät aamukymmenestä iltakuuteen täällä torilla, mutta joskus täytyy iltaisin ommella lisää tavaraa. Vapaita ei ole yhtään. Torille ei tosin ole pakko tulla, jos on pakkasta yli kaksikymmentä astetta. Tämä on nyt toinen vuoteni joulutorilla. Tämä työ on hirvittävän antoisaa, koska lomailijat ovat iloisia asiakkaita. Täällä on kansainvälistä ja välillä haasteellista. Sitä ei koskaan tiedä, miten tuotteet otetaan vastaan”, pohdiskelee yrittäjäkäsityöläinen Anna Liisa Seppälä.

Share
Tietoa Mari Molkoselkä 7 Articles
Olen Mari Molkoselkä, 23-vuotias kittiläläinen journalismin opiskelija. Pyrin päivässä kuuntelemaan ainakin yhden (useimmiten useamman) yli tunnin mittaisen podcastin, laadukas video on kuin lapsena monet kerrat kuultu iltasatu, ja kirjoittaminen vaatii villasukat jalkaan.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*