Vuoden suurimmalta sesongilta odotetaan vilkasta myyntiä – tutkimuksen mukaan joulubudjetti kuitenkin aiempaa pienempi

Joulukaupan odotukset positiivisia - lahjojen hankkiminen aloitetaan aiempaa varhaisemmin. Kuva: Pixabay.

Joulun aika on perinteisesti kaupoissa vuoden vilkkainta sesonkia. Nordean joulukyselyn mukaan suomalainen käyttää jouluun tänä vuonna 490 euroa. Vuosi sitten joulubudjetti oli keskimäärin 517 euroa ja Nordean mukaan onkin hieman yllättävää, ettei Suomen vahva talouskasvu vielä kyselyn perusteella näy kansalaisten joulubudjetissa.

Kaupan liitossa joulukauppaan suhtaudutaan kuitenkin positiivisesti talouden elpymisen ja ennätyssuurten veronpalautusten valossa.

Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkasen mukaan odotettavissa on viime vuoteen verrattuna piristynyt joulukauppa, sillä talouden elpyminen ja kuluttajien luottamuksen parantuminen tarjoavat kaupan kasvulle hyvät lähtökohdat.

Aineettomien lahjojen suosio on kasvussa

Joululahjojen ohella rahaa käytetään jouluruokiin, matkustamiseen sekä koristeisiin, kuten kuusen ja kukkien hankintaan. Vuosi sitten kyselyn mukaan aineettomien lahjojen, kuten lahjakorttien suosio jatkoi kasvuaan.

Myös eettiset lahjat ovat kasvattaneet suosiotaan. Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset käyttivät vuonna 2016 peräti 1,17 miljoonaa euroa Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaisiin lahjoihin, esimerkiksi kehitysmaiden vähävaraisten koulutukseen, vuohen hankkimiseen tai koulupukuun.

Joululahjoissa perinteiset lahjat näyttävät kyselyn mukaan säilyttävän suosionsa vuodesta toiseen. Naiset antavat useimmin lahjaksi vaatteita tai käsitöitä ja miehet elektroniikkaa. Suosituimpia lahjoja ovat makeiset, lelut ja vaatteet.

Kirjalla on vielä paikka paketissa

Joulukyselyn mukaan kirjalahjaa suunnittelee tänä vuonna vain joka kahdeksas 18–25-vuotiaista vastaajista. Oulun Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Mikko Karjalaisen mukaan kirjojen suosion laskusta on puhuttu jo vuosia, mutta joulun kirjamyynti on päinvastoin kasvanut.

”Kyllä kirjojen suosio pitää pintansa ja ihmiset haluavat yhä antaa lahjaksi konkreettisen kirjan. Esimerkiksi Finlandia-palkinnon voittajat ja Ilkka Remeksen tuotanto ovat suosittuja vuodesta toiseen. Tänä vuonna erityisen suosittu on myös Jenni Haukion runoteos Katso pohjoista taivasta. Toki lahjakorttejakin menee, mutta eivät ne kirjojen myyntiä ole syrjäyttäneet”, Karjalainen kertoo.

Joululahjojen hankkiminen aloitetaan aiempaa varhaisemmin

Kaupan liiton mukaan joulukuun alun veronpalautuspäivä on perinteisesti saanut aikaan ryntäyksen jouluostoksille. Viime vuosina Suomessa suosiotaan kasvattanut Black Friday ja sitä seuraava Cyber Monday ovat kuitenkin siirtäneet joulukauppaa alkavaksi jo marraskuulle.

”Toki marraskuun suuret ostospäivät näkyvät myynnissä, mutta en usko sen olevan pois joulumyynnistä”, Karjalainen toteaa.

Katja Tuisku Oulun Sokoksen kodinosastolta kertoo, että jouluostosten teko alkoi tänä vuonna S-ryhmän omistajapäivillä marras-joulukuun taitteessa ja myynti jatkuu tasaisena virtana aattoon saakka.

Kaupan liiton mukaan verkkokauppa kasvattaa osuutta kokonaismyynnistä koko ajan.

”Kodin tavarassa verkkokaupan suosion kasvu ei juuri näy. Meidän valikoima on sellaista, että asiakas haluaa nähdä itse tuotteen. Tänä jouluna suosittuja lahjoja ovat etenkin Marimekon tuotteet, vuodetekstiilit sekä juhlavuoden Suomi 100 -tuotteet kuten Arabian mukit”, Tuisku kertoo.

Tuiskun mukaan lahjakortteja Sokoksella menee kaupaksi myös joulun alla. ”Lahjakortti on helppo valinta, jos ei tiedä mitä lahjan saaja toivoisi. Kaikkiaan myynnin kehitys on ollut hyvää verrattuna viime jouluun”, Tuisku toteaa.

Lähteet:

Nordean joulukysely 2017
Kaupan liitto: Joulukaupan odotukset positiivisia
Kaupan liitto: Black Friday siirtää joulukauppaa marraskuulle
Tilastokeskus: Joulutilastot 2016

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*