Päivä ilman kouluruokaa

Useat laitoskeittiöt ovat tänään lakossa. Kuva: pixabay.com

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) torstaina 14.12. järjestämä koko Suomen kattava laajamittainen lakko näkyy myös Oulussa. Lakkoon osallistuu Oulun kaupungin ohella Oulun keskuspesula Oy, Kiertokaari Oy sekä Oulun tuotantokeittiö Oy, tuttavallisemmin Lööki.

Lakon piiriin kuuluva Lööki valmistaa ruokaa suureen osaan Oulun päiväkodeista ja kouluista. Vaikutus ruoan toimitukseen koskee torstaita ja maanantaita 18.12. riippuen toimitetaanko ruoka valmistuspäivänä kuumana vai kylmänä lämmitettäväksi. Päiväkodeissa lapsille tarjotaan ruokalistasta poiketen puuroa lounaalla. Erityiskouluihin lounas toimitetaan, mutta muutokset ruokalistaan ovat mahdollisia. Kouluissa ja lukioissa joihin Lööki toimittaa ruoan, oppilaita kehotetaan ottamaan eväät, sillä lounasta ei tarjota kumpanakaan päivänä.

Oulun Lyseon lukio kuuluu muiden koulujen ohella Löökin toimituksen piiriin. Vaikuttaa lakko Lyseon opiskelijoiden ja opettajien päivään: ottivatko oppilaat eväitä vai syövätkö he ylipäätään kouluruokaa?

Opiskelijat pitävät kouluruokailua tärkeänä osana päivää ja suurin osa myös lounastaa koulussa. Erityisen tärkeäksi ruokailu osoittautuu pitkinä koulupäivinä, jotka kestävät lukiolaisilla liki neljään asti. Kaikki haastateltavat kertoivat ottaneensa eväät poikkeuspäivälle mukaansa, vaikka päivä ei neljään asti kestäisikään.

Juuso ja Kasimir Suoja -teoksen edessä Oulun Lyseon pihalla. Kuva: Mikko Salo

”Kouluruoan puuttuminen ei vaikuta päivääni, koska otin omat eväät mukaani. Ajattelen niitä, joilla on pidempi päivä. Heille se voi vaikuttaa opiskeluun, koska on helpompi tehdä töitä kun ei ole näläntunnetta”, Kasimir Lyseon lukiosta kertoo.

”Minulle se voi vaikuttaa vähän enemmän, koska minulla on yhdeksästä neljään. Otin omat eväät, mutta otin vähän heikosti niin tulee varmaan nälkä. Pitää katsoa, kuinka paljon jaksaa tehdä töitä illalla. Häiritsee myös pikkuisen, kun pitää vähän suunnitella mitä ottaa mukaan”, jatkaa Juuso.

Lyseon lukion apulaisrehtori Päivi Pirilän ruokailuun lounaan puutos ei vaikuttanut. Suurin osa opettajista Pirilän ohella toi omat eväänsä kotoa lounaaksi ja nautti ne hyvin varustellussa opettajainhuoneessa.
”Minun päivääni lakko ei vaikuta. Yleensä otan eväät mukaani kotoa.”

Suurin vaikutus lounaan puutteesta kosketti siis oppilaita. On siis selvää, että lakko vaikutti monen opiskelijan ruokailuun, sillä normaalisti tarjolla on ilmainen ja maittava lounas koulun puolesta.

Lähde:

JHL:n lakko vaikuttaa Oulussa liikuntapaikkojen aukioloaikoihin ja katujen kunnossapitoon torstaina 14.12. sekä koulujen ja päiväkotien ruokailuihin 14.–20.12.2023

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*