Oulussa kokoonnuttiin osoittamaan mieltä äärioikeistoa vastaan pakkasesta huolimatta

Rotuaari täyttyi mielenosoittajista itsenäisyyspäivänä. Kuva: Teemu Kontro.

Rotuaarilla järjestettiin Oulu ilman natseja -mielenosoitus Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12. Kovasta pakkasesta huolimatta paikalle saapui useita kymmeniä osallistujia protestoimaan. 

Tapahtumassa kuultiin puheita ja musiikkia. Kokoontumisen päätteeksi oli open mic -tilaisuus, jossa kaikilla osallistujilla oli mahdollisuus puhua vapaasti. 

Tapahtuma on järjestetty aikaisempinakin vuosina itsenäisyyspäivänä Oulussa sekä muissa Suomen kaupungeissa. Alun perin kaupunkijuhlaan kokoonnuttiin vastamielenosoituksena natseista vapaan katutilan puolesta. Hallituksen viimeaikaiset toimet kuitenkin puhututtivat mielenosoituksessa eniten. Puheissa vastustettiin muun muassa Suomen taloudellista tukea Israelille ja vaadittiin tulitaukoa Gazaan. 

”Samalla kun koko globaalia todellisuuttamme leimaa erilaiset kriisit, vie hallitus Suomea jatkuvasti umpimielisempään ja barbaarisempaan suuntaan”, kerrotaan tapahtuman virallisella Facebook-sivulla. 

Mielenosoitus sujui ongelmitta Oulussa. Kuva: Teemu Kontro.

Mielenosoitukset Helsingissä nousivat otsikoihin 

Aiemmin päivällä poliisi määräsi Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen lopetettavaksi lainvastaisena ja otti kiinni useita ilman lupaa osallistuneita mielenosoittajia pääkaupungissa. Poliisia myös syytettiin rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistuneesta perusteettomasta väkivallasta. 

Samaan aikaan Helsingin kaduilla marssittiin äärioikeistolaisten järjestämässä Suomi herää -mielenilmauksessa sekä kansallismielisessä 612-soihtukulkueessa. 

”On väärin, että äärioikeisto saa olla täällä ja julistaa muun muassa ihmisoikeuksia mitätöivää sanomaa”, kertoo helsinkiläinen Otto Pekkola Ylen haastattelussa.  

”Poliisi on tehnyt selväksi, kenen puolella se seisoo”, tilitti tapahtumaa järjestämässä mukana ollut Jiko Kylén avauspuheessaan Oulussa.

Aikaisempina vuosina Oulussakin on itsenäisyyspäivänä marssinut natseja. Oulun poliisi oli varautunut mahdollisiin yhteenottoihin partioimalla Rotuaarin läheisyydessä mielenosoituksen aikana. Tänä vuonna tunnelma oli kuitenkin rauhallinen muutamia huutelijoita lukuun ottamatta. 

”Nyt on oltu onnellisessa asemassa, kun heitä ei ole ollut täällä. Kyllä sitä silti vähän joutuu pelkäämään”, kertoo Kylén. 

Mielenosoitus oli Oulu ilman natseja -järjestön järjestämä. Vastaavia protesteja toteutettiin samanaikaisesti useissa muissa kaupungeissa ympäri Suomea. 

Lähteet:

Facebook: Oulu ilman natseja – antifasistinen kaupunkijuhla 2023

Yle: Poliisi hajotti natseja vastustavan mielenosoituksen, kulkueet sujuivat rauhallisesti – katso kuvakooste

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*