Käsityöt muuttuvat – villapaitojen ja sukkien sijaan bralette-toppeja ja pehmoleluja 

Syksy Saikkonen yllään itse tehty villapaita sekä hänen tekemiään käsitöitä. Kuva: Emilia Hankala.

Käsityöt ovat olleet pinnalla sosiaalisessa mediassa. Tekijät ovat keksineet mitä erikoisempia projekteja ja tapoja tehdä käsitöitä. Tekotavat ja tyylit ovat muuttuneet perinteisiin käsitöihin verrattuna. Villapaitojen ja sukkien sijaan tehdään moderneja vaatteita kuten bralette-toppeja sekä pehmoleluja ja sisustustuotteita. Ohjeisiin tuodaan omia kiinnostuksen kohteita. 

Matilda Saviaron käsityöprojektit vaihtelevat laidasta laitaan. Monessa hänen työssään aiheena on peli- ja elokuvahahmot. Ohjeita hän löytää ilmaiseksi netistä. Saviaro kokee, että käsitöiden tekeminen on nykyään vapaamuotoisempaa ja rajoja ei ole.  

“Voi tehdä mitä tahansa, ei vain perusvillapaitoja ja – sukkia. Mistä vain voi tehdä mitä vain. Hirveästi käytetään kierrätysmateriaaleja. Pyörän kumeista tehdään korvakoruja tai muovista voi virkata tai muuta”, Saviaro kertoo. 

Matilda Saviaro päällään itse tekemänsä paita ja edessä hänen tekemiään töitä, kuten virkattu bralette-toppi (vasemmalla edessä). Kuva: Emilia Hankala. 

Syksy Saikkonen tekee paljon virkattuja pehmoleluja ja sukkia. Saikkonen kertoo niiden olleen suosittuja ja monet ovat tilanneet häneltä sukkia lahjaksi. Hän ei käytä valmiita ohjeita vaan keksii suurimman osan tekemisistään omasta päästä. 

“Katson tosi harvoin ohjeita. Ainoa mihin katson, on sukat, muuten kaikki tulee omasta päästä”, Saikkonen kertoo. 

Syksy Saikkosen tekemä kissabussi-pehmolelu. Kuva: Emilia Hankala 

Perinteisillä ohjeilla ei-perinteisiä aiheita 

Käsityöt peilaavat tekijöiden omia kiinnostuksen kohteita. Saviaro tekee muun muassa ristipistotöitä. Perinteisten kukka-asetelmien sijaan hänen töissään on videopeli- ja elokuvahahmoja sekä tarot-kortteja. Saikkonen taas tekee pehmoleluja, joiden malleina toimivat elokuvahahmot ja dinosaurukset. Hän on myös tehnyt oman version yhdestä k-pop-yhtye Stray Kidsin pehmoleluista. 

Saikkosen tekemä versio Stray Kids yhtyeen jäsenen Hyunjin pehmoleluhahmosta nimeltään Jinret. Kuva: Emilia Hankala. 

Vaikka uusia tapoja tehdä tulee koko ajan, perinteisiä ohjeita pidetään silti suuressa arvossa, ja niitä sovelletaan jatkuvasti. Vanhoja tekniikoita hyödynnetään nykyaikaisissa projekteissa. 

“Semmoisia perinteisiä rajoja enempi rikotaan”, Saikkonen kertoo. 

Saviaron tekemä ristipistotyö League of Legends-hahmosta nimeltään Gnar. Kuva: Emilia Hankala. 

Isoäidinneliöt ovat yksi esimerkki uuden ja vanhan yhdistämisestä. Niitä on tehty jo viktoriaanisella aikakaudella. Suomessa ne olivat erityisen suosittuja 70-luvulla, kuten ne ovat tälläkin hetkellä, mutta ne eivät näytä enää samalta kuin perinteiset isoäidinneliöt. Saikkonen kertoo, että isoäidinneliöillä tehdään nyt kaikkea mahdollista kasseista paitoihin. 

Saviaron tekemä pääkalloneliöistä tehty koristetyyny. Kuva: Emilia Hankala. 

Sosiaalinen media toimii inspiraation lähteenä 

Saikkosen ja Saviaron mukaan some on vaikuttanut käsityökulttuurin muutokseen. Ideoiden saamisen helppous on saanut käsitöiden tekijät luovemmiksi sekä haastamaan rajoja siinä, mitä kaikkea perinteisillä tekniikoilla voi tehdä. 

“Sieltä näkee niin helposti, mitä muut tekevät, siinä on vaan noussut se inspiraation lähde”, Saikkonen toteaa. 

Saviaron mukaan luovuutta käytetään myös paljon enemmän. 

“Saa käyttää enemmän luovuutta siinä, mitä tekee ja siinä, miten sen toteuttaa”, Saviaro kertoo. 

Käsityöt muuttuvat jatkuvasti, tekotapoja tulee lisää, mallit muuttuvat ja vanhoja tapoja sovelletaan. Sosiaalinen media ja internet ovat mahdollistaneet, että käsityöntekijät voivat nähdä toistensa tekeleitä ja saada uusia ideoita omaan tekemiseen.  

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*