Oululaisten rempseys ja kaupungin turvallisuus yllättivät opiskelijan 

"Yksi ero Tampereen ja Oulun välillä, jonka huomasin heti muutettuai, oli miten jopa lapsetkin puhuvat Oulun murretta sujuvasti. Tampereen murretta puhtaasti puhuvat yleensä vain yli 60-vuotiaat miehet", Roosa Tuominen kertoo. Kuva: Sari Paso

Ouluun muuttaa vuosittain suuri määrä opiskelijoita joka puolelta Suomea. Viimeisimmässä vetovoimaisuustutkimuksessa Oulu oli Suomen viidenneksi vetovoimaisin kaupunki. Oulun kaupungin Taloustutkimus Oy:llä tuottama kysely paljastaa, että hyvät opiskelumahdollisuudet ovat yksi Oulun vetovoimaa eniten lisäävistä tekijöistä. Muita isoja tekijöitä ovat hyvät harrastusmahdollisuudet, kattavat palvelut ja turvallisuus. 

Suomen vetovoimaisimmasta kaupungista, Tampereelta, Ouluun muuttanut visuaalisen suunnittelun opiskelija Roosa Tuominen kertoo, että Ouluun kotoutuminen oli aluksi hankalaa.  

“En ollut koskaan käynyt Oulussa ennen kuin muutin tänne. Tämä on myös pohjoisin paikka, jossa olen Suomessa käynyt.” 

Päätös muuttaa Ouluun oli syntynyt opiskelupaikan perusteella. Tuominen kertoo hakeneensa opiskelemaan etupäässä etelään, mutta oli lopulta saanut paikan Oulusta. 

“Mietin, että lähdenkö vai en. Sitten ajattelin, että ennemmin lähden nyt opiskelemaan kuin pidän välivuoden.” 

Turvaa ja rempseitä ihmisiä 

Oulun turvallisuus on asia, joka on yllättänyt Tuomisen positiivisesti. 

“Tampereen keskusta ei ole turvallisin paikka, ja aina neuvotaankin, ettei siellä kannattaisi kulkea yksin ilta- tai yöaikaan. Joitakin kertoja siellä on tultu kyselemään, olisiko minulla esimerkiksi myydä huumeita. Oulussa en ole samanlaista kokenut, mikä on tosi hyvä asia.” 

Toinen iloinen yllätys Tuomiselle oli oululaisten kiireetön ja rempseä elämäntyyli. Hän kertoo, että heti koulun alussa hän koki, että ihmiset halusivat auttaa häntä ja olivat kiinnostuneita hänen asioistaan. 

“Se tuli jotenkin yllätyksenä. Olin niin tottunut siihen, että vieraat ihmiset ovat jokseenkin välinpitämättömiä. Täällä ihmiset ovat kuitenkin hyvin rentoja, ja heistä välittyy mukava asenne.” 

Oulun palveluissa on parannettavaa 

Suurimpana muutoksena Tuominen kokee valinnanvaran puutteen. Hän kertoo, että on tottunut Tampereella asuessaan ja Helsingissä vieraillessaan paljon laajempaan valikoimaan esimerkiksi ravintoloiden suhteen. 

“Olen vegaani, ja Tampereella se on ihan standardi, että ravintolassa on vähintään yksi vegaaninen vaihtoehto. Oulussa ei läheskään kaikista löydy. Lisäksi listassa lukee erikseen vegaanisten vaihtoehtojen kohdalla, että tämä on vegaanista. Täällä sitä näkee paljon harvemmin, ja monet myös ajattelevat kasvisruokavalion olevan sama kuin vegaaninen, ja sitten se ruoka sisältää helposti esimerkiksi kananmunaa.” 

Tuominen myös kokee, että käytettyä tavaraa ei ole samalla tavalla helppoa myydä ja ostaa kuin etelässä. Hän kertoo heti muutettuaan käyneensä läpi kaikki paikat, joissa käytettyä tavaraa myydään, ja listanneensa hyvät paikat ylös. Moni näistä paikoista on jo kuitenkin lopettanut toimintansa tai siirtynyt verkkomyymälöiksi. 

Tuominen on kuitenkin kokenut Oulun palvelut kattaviksi, vaikka kehityskohteitakin niistä löytyy. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*