Junioriurheilun odotetaan kallistuvan ensi vuonna

Jäävuorojen hintaa on jouduttu nostamaan kallistuneen sähkön hinnan vuoksi. Kuva: Pixabay

Energiakriisi vaivaa myös urheilumaailmaa, mikä voi vuoden vaihduttua tarkoittaa kohonneita urheiluseurojen jäsenmaksuja. Energiakriisin vaikutus näkyy jo paikoittain tälläkin hetkellä, sillä esimerkiksi Haukiputaan jäähalli on ollut suljettuna jo alkusyksystä lähtien sähkön kalliin hinnan vuoksi.

Jääkiekkoliiton olosuhde- ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Jukka Toivakka kertoi Ylelle, että vastaavia tapauksia ei ole ollut Haukiputaan lisäksi kuin muutama.

Harrastajamäärät seuratoiminnassa entisellä tasolla

Kiekko-Laserin juniorisihteeri Juho Lehto kertoo, että harrastajamäärissä ei ole ollut muutosta viime aikoina. Myös jäsenmaksut ovat joulukuuhun asti pysyneet entisellä tasolla, mutta ensi vuodeksi muutosta on odotettavissa.

”Jäsenmaksuja joudutaan tarkastelemaan vuoden vaihteessa uudestaan”, hän toteaa.

Harjoituskertoja on saman verran kuin ennenkin, eikä Lehto usko tämän muuttuvan vuoden vaihteen jälkeenkään.

”Meillä on ollut yksityishallin kanssa vuoden sopimus, joten harjoitusvuorojen määrää ei ole tarvinnut alkaa muuttamaan. Pahimmassa tapauksessa meillä on kuitenkin myös ulkojäät käytettävissä”, kertoo Lehto.

Oulun Luistinseuran seurajohtaja Samuli Niskanen sanoo, että harrastajamäärissä ei ole ollut suurempia muutoksia viimeisen puolen vuoden aikana. Jäsenmaksuja on jo kuitenkin tietyissä lajeissa jouduttu nostamaan.

”Olemme korottaneet tietyissä lajiryhmissä seuramaksuja jonkin verran. Korotukset ovat kuitenkin olleet maltillisia ja samassa linjassa kuin aiemmatkin korotukset”, hän toteaa.

Kohonneista maksuista huolimatta, seura pystyy tarjoamaan taloudellista tukea tarpeen tullen.

”Meillä on mahdollisuus antaa taloudellista tukea niille perheille, joilla on haasteita harrastemaksujen maksamisessa. Joustamme myös tarpeen vaatiessa maksuaikatauluissa”, kertoo Niskanen.

Harjoitustoiminta on tähän asti kulkenut Niskasen mukaan entiseen tahtiin. Sähkön hinnannousun vaikutuksien hän sanoo olevan suuremmat ensi vuoden puolella.

Hevosalalla haasteellinen talvi edessä

Hevosten ylläpidon kustannusten nouseminen tuo haasteita talliyrittäjille. Kuva: Pixabay

Yle uutisoi elokuussa, kuinka hevosten ylläpitokustannukset ovat nousseet vuoden aikana. Tuolloin Jukka-Pekka Kauhanen Dahlia-tallilta kertoi kauran hinnan vähintäänkin kaksinkertaistuneen. Nousseista kustannuksista huolimatta Suomen Ratsastajainliiton Minna Peltonen uskoo kuitenkin tallien selviävän tämän talven laskuista.

Anna Mikkonen Kuivasjärven Ratsukangas-ratsastuskoulusta kertoo esimerkiksi maneesin ylläpitokustannusten nousseen hieman polttoaineen ja sähkön hintojen noustua.

”Maneesia lanatessa kuluu bensiiniä, joten se tietenkin on hieman nostanut kuluja. Pyrimme kuitenkin pitämään maneesissa mahdollisimman vähän valoja sähkön kalliin hinnan vuoksi kulujen minimoimiseksi”, kertoo Mikkonen.

Maneesin vaikutus kuluihin on kuitenkin suhteellisen pieni, koska sitä ei ole lämmitetty millään tavoin.

Mikkonen kertoo, että koronan jälkeen ratsastuskoulun kävijämäärät nousivat, mutta nyt ne ovat kääntyneet laskuun.

”Osa harrastajista on viime aikoina vähentänyt viikkokäyntejään. Käydään esimerkiksi kahden viikkokäynnin sijaan vain kerran viikossa”, hän sanoo.

Ratsastustuntien hintoja on jouduttu nostamaan tänä syksynä, ja myös vuoden vaihduttua saatetaan hintoja joutua vielä korottamaan, kertoo Mikkonen.

Lähteet:

Yle: ”Katastrofaalisia vaikutuksia lasten ja nuorten liikuntaan” – energiakriisillä voi olla kauaskantoiset seuraukset suomalaisten kansanterveyteen

Yle: Hevosen pitäminen käy yhä kalliimmaksi talliyrittäjille – ratsastustuntien hinnat ja ravihevosten valmennusmaksut ovat nousussa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*