Ouluun avattiin kesällä 18–35-vuotiaille suunnattu matalan kynnyksen kohtaamispaikka, joka on auki maanantaista perjantaihin. Tulevaisuudessa tila on auki kasvaneen kysynnän takia myös lauantaisin. Kohtaamispaikka on kävijälle maksuton ja se tarjoaa päihteettömän ajanviettopaikan turvallisessa ympäristössä.
“Onko kahvi jo tulossa?”
“Juu kyllä se varmaan on jo Kempeleen suunnilla tulossa…”
Maanantaista perjantaihin, onko se sopiva aika viikosta, jolloin tila voi olla auki ja jonne ovat tervetulleita kaikki noin 18–35-vuotiaat? Olisiko lauantai hyvä päivä olla myös auki? Yhteisöllisen olohuoneen, Lokon, kokous käynnistyi keskiviikon toisella aukiolotunnilla ja on nopeasti herättänyt jo monenlaista keskustelua. Toiveet, kommentit, risut ja ruusut lentelevät rennossa ilmapiirissa Kauppurienkadulle kesällä avatussa kohtaamispaikassa.
“Kahvi maistuu, lautapelit ovat hyviä, ohjaajat ovat fiksuja, mutta noi harmaat penkit on huonoja!”
Kuuluu naurua. Penkit jakavat mielipiteitä, mutta onneksi voi valita missä istua. ”Voisiko tänne hankkia uuden keittiöveitsen, sellaisen millä voi leikata tomaattia?” kysyy perjantain kokkikerhossa viihtyvä kävijä. Esitetyt toiveet eivät ole mahdottomia toteuttaa. Samalla selkeytyy perjantai-illoille suunnitellun leffaillan toteutus.
Ensimmäisten aukiolotuntien aikana paikan päällä on noin 15–20 nuorta ja aikuista, jotka ovat löytäneet kohtaamispaikan osaksi viikko-ohjelmaansa. Osa kävijöistä viettää aikaa kohtaamispaikalla kerran viikossa, osa pari kertaa viikossa ja osa lähes päivittäin. Ihmiset tulevat paikalle ohjelman ja hyvän ilmapiirin takia.
Vaihtoehto kotona homehtumiselle
”Välillä on mukavampi viettää aikaa porukalla kuin yksin kotona omien ajatuksien kanssa”, eräs kävijä kertoo.
Loko on NMKY:n ylläpitämä tila, jolle on ollut kysyntää Oulussa. Oulussa on useita nuorisotiloja, joiden yläikärajat vaihteleva 19 ja 29 iän tuntumassa. Aiemmin ei ole ollut paikkaa, jonne ikärajojen ylittänyt voisi mennä viettämään aikaa ilman pääsymaksuja tai ostopakkoa.
”Hei muistutan vielä, että tällä viikolla pitää ilmoittautua, jos haluaa osallistua voimavarana tunnetaidotryhmään, pistä harkintaan!” vinkkaa yksi ohjaaja kolmesta kokouksen päätteeksi. Kokouksia järjestetään joka kuukausi.
Kevyttä tekemistä ja kohtaamisia
Viikon aikana kohtaamispaikalla on ohjelmaa leivonnasta nikkarointiin ja musakerhoihin. Toimintaa on niin avoimissa kuin suljetuissa ryhmissä. Suljettuja ryhmiä ovat pidempään jatkuvat pöytäroolipeliryhmät ja bändiryhmä. Pelikerhot ovat suosittuja ja tänään pienempi porukka aikoo tutustuttaa ensikertalaisen pöytäroolipelaamisen maailmaan.
”So in English today”, pelinjohtaja sanoo kokouksen jälkeen ja porukka asettautuu pöydän äärelle.
Ovikello soi tasaiseen tahtiin. Paikalle saapuu niin uusia kävijöitä kuin jo ennenkin paikalla käyneitä. Tulija kysyy, onko kahvi jo tippunut.
Kohtaamispaikan tunnelma on rauhallinen iltaan asti. Ihmiset ovat jakaantuneet porukoihin ja tasainen jutustelu kuuluu jokaisesta porukasta. Yksi kävijä on tuonut omat maalit sekä kankaan mukaan ja jatkaa kesken jäänyttä työtään. Nyt jo näyttävän työn lopullinen sijoituspaikka on takin tai selkämyksessä. Maalailu ja samanaikainen jutustelu muiden kanssa sujuu ongelmitta ja työ etenee.
”Tämä on kuin sosiaalinen olohuone, hieman kypsemmällä energialla! Teiniperseilyä ja taustahälyä ei ole”, kuvailee eräs kävijä. Kotona yksin homehtumisen sijaan moni haluaa viettää aikaa porukalla.
Ihminen on sosiaalinen eläin.
Ei-toivottu yksinäisyys
Keskusteluissa toistuu halu viettää aikaa muiden ihmisten kanssa. Yksi kävijä kertoo olevansa 1990-luvun lapsi, jolle nuorisotilat ovat aina tuoneet sisältöä elämään. Vanhoja muistellessa nuorisotilat ovat aina olleet turvallisia, päihteettömiä ja niissä jokainen kävijä saa olla omanlaisensa. Paikalle tultaessa joku kysyy kuulumisia ja tarjolla on mukavaa yhteistä tekemistä, eikä sivustaseuraajaa paheksuta.
Päivän aukioloaika oli tänään kolmesta kahdeksaan. Ihmiset poistuvat paikalta ripotellen. Pöytäroolipeli lopetellaan vain hieman ennen sulkemisaikaa noin kolmen tunnin intensiivisen pelaamisen jälkeen. Viimeisenä ohjattuna toimintana ennen sulkemista on viikkokalenteriin merkattu rentoutuminen. Olohuoneen valot himmennetään, viimeiset paikallaolijat asettautuvat mukavasti aloilleen ja aloitetaan noin 10 minuuttia kestävän meditaatioharjoituksen kuunteleminen ennen kotiin lähtöä.
Missä itse viettäisit aikaa työttömänä, ilman opiskelupaikkaa silloin kun haluaisit tavata ihmisiä kasvotusten?
Lokon kohtaamispaikka on suunnattu kaikille 18–35-vuotiaille, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet yhteiskunnan ulkopuolelle. Ohjaajilta voi tarvittaessa saada apua oman elämän pulmien ratkaisemiseen. Ohjaajat neuvovat myös eteenpäin auttaville tahoille tilanteen mukaan. Kohtaamispaikka Lokon toiminta jatkuu Oulussa ainakin seuraavat kolme vuotta.
Kommentoi