Mike Minor on ollut kahdesti Yhdysvaltojen paraolympiajoukkueessa ja voittanut 53 maailmancup -mitalia, joista 37 oli kultaa. Nyt hän on asettunut Kiiminkijoen varrelle vaimonsa kanssa ja suunnittelee seuraavia urheiluun ja lasitaiteeseen liittyviä liikkeitään rauhassa.
“Elämäni on kulkenut vuodesta 2015 neljän vuoden sykleissä ja nyt siihen tulee muutos.”
Pennsylvaniasta kotoisin oleva Mike Minor on harrastanut kaikkia urheilulajeja hiihdosta jalkapalloon ja painiin, mutta skeittilaudan ja lumilaudan nähtyään suunta oli selvä. Lajien hauskuus vei mukanaan ja molempien harjoittelusta ei ollut ainakaan haittaa, koska lajit tukevat toisiaan. Parikymppisenä tuli päätöksen aika, joka vei kohti isompia mäkiä ja ammattiurheilijan uraa.
“Jos haluat skeitata, paras paikka siihen on Kalifornia, ja jos haluat parhaaseen paikkaan lumilautailemaan, kannattaa mennä Coloradoon. Muutin Coloradoon.”
Minor työskenteli Coloradossa laskettelukeskuksessa talvikaudella hissipoikana ja kesät rakentaen alueelle skeittiparkkeja. Puitteet olivat kunnossa molempien lajien harrastamiselle.
Harrastajasta ammattilaiseksi
Vuonna 2013 olympiaorganisaation jäsen näki Minorin poikkeukselliset kyvyt rinteessä ja pyysi häntä osaksi tiimiä. Kahtena vuonna Minor kieltäytyi kutsusta, mutta vuonna 2015 tilanne oli sopiva ja hän lähti mukaan paraolympiajoukkueen toimintaan.
Minorin laji on lumilautakrossi, hän kilpailee sarjassa, jossa luokituksena on raajapuutos. Hurjapäille sopivassa lajissa kisataan yksin, pareina tai isommalla porukalla. Voittaja on se, joka laskee hyppyreitä, kumpareita, pujottelua ja kaarteita yhdistävän mäen alas ensimmäisenä. Reitillä vauhti on kovaa ja ilmalennot jopa kymmenmetrisiä. Vammat ja katkenneet luut ovat lajin varjopuolia.
Matka Suomeen muutti kaiken
Ensimmäiset vuodet olivat vauhdikkaita ja mitaleja kertyi. Vuonna 2017 tiimin harjoittelumatka Suomeen Pyhälle oli käänteentekevä. Hän tapasi tulevan vaimonsa. Vuosittaiset Pyhän reissut saivat jatkoa ja Suomessa viihtyminen treenijakson jälkeen venyi molemmista päistä. Minor muutti saman katon alle vaimonsa kanssa ja kävi kilpailemassa maailmalla Yhdysvaltojen tiimissä Suomesta käsin.
Vuonna 2019 Minor jätti ensimmäisen kerran olympiatiimin. Olympiaringin sisäinen sirkus riitti.
“Tuntui kuin olisin omillani, vaikka olin osa tiimiä. Paraurheilijan palkkiot vuositasolla ovat hyvällä tuurilla noin 10 000 dollaria, kun taas tiimin muut jäsenet tienaavat paljon enemmän ja verottomasti. Urheilija joutuu ottamaan suuria riskejä, koska kuka muka haluaa katkaista luitaan pelkästä ilosta tällä tasolla?”
Usein uran päätyttyä urheilijat päätyvät kaupan kassalle töihin, kun taas tiimin johtohenkilöt asuvat useissa osoitteissa hulppeissa tiloissaan. Urheilijalle tilanne on vaikea.
Vuodet 2019–2022 Minor harjoitteli ja rahoitti itse omat kilpailunsa. Hän teki historiaa voittamalla ensimmäiset Adapted X-games -kisat skeittilautailussa. Samaan aikaan intohimo lasitaidetta kohtaan kasvoi. Voittorahoilla Minor sai hankittua lasikokoelmaan uusia esineitä maailmankuuluilta taiteilijoilta.
Lasinäyttely ja uudet tuulet
Minor järjesti ensimmäisen Cream & Sugar -lasinäyttelynsä kesällä Oulun keskustassa Robert’s Coffeen tiloissa. Esillä oli nimekkäiden lasitaitelijoiden kahvikuppeja ja laseja. Suomessa lasitaiteella on pitkä historia, mutta tämän tyyppistä lasigalleriaa ei ole vielä Suomessa nähty.
“Keräilen lasiesineitä niiden kauneuden takia! Haaveenani on tuoda jonain päivänä lasitaiteen tekijät Suomeen.”
Vuosien pohdinnan jälkeen Minor palasi olympiatiimiin kaudelle 2022–2023 vain todetakseen, ettei jaksa sitä draamaa enää. Valmennustiimin jäsenet vaihtuivat taas, minkä takia Minor erosi joukkueesta lopullisesti.
“Oli kunnia olla osana tiimiä, mutta en halua olla olympiatiimin omaisuutta enkä voittaa enää yhtäkään mitalia Yhdysvalloille. Seuraavat kaksi vuotta keskityn itseeni, en kisaa yhtäkään kisaa ja treenaan itseni elämäni kuntoon. Haluan nauttia lajin hauskuudesta.”
Tulevaisuudessa kisaaminen ei ole pois suljettu vaihtoehto, mutta Yhdysvalloille kisat on kisattu.
“Jos mitenkään mahdollista, kisaisin tulevaisuudessa mieluiten Suomen lipun alla.”
Mike Minor
- 34-vuotias
- Asuu Kiiminkijoen varrella Virpi-vaimon ja Dinky-koiran kanssa.
- Ammattiurheilija ja lasikeräilijä.
- Auttaa Suomen Rullalautaliittoa soveltavan skeittilautailun projekteissa
- IG: Northernlights_ag
Kommentoi