VR ja Suomen Lähijunat Oy samoilla raiteilla

Kuva Pixabay, junaliikenne
Kuva: Pixabay

VR on saamassa haastajan paikallisjuniin, sillä Suomen Lähijunat Oy on ostanut VR:ltä 11 lähijunaa. Yritys suunnittelee liikenteen aloittamista jo vuonna 2025, mutta hankkeen toteutumien vaatii, että kunnat olisivat valmiita rahoittamaan ja tilaamaan palvelua. Kunnat maksavat ja tilaavat liikennöinnin, mutta saisivat lipputulot.

Suomen Lähijunat Oy:n tavoite on tarjota jopa 30 minuutin välein kulkevaa lähijunapalvelua suurilla kaupunkiseuduilla sekä kahden tunnin vuorovälein kulkevaa aluejunapalvelua, joka yhdistää kuntakeskuksia toisiinsa.

”Kyllä tämä on meille ihan todellinen hanke. Olemme selvittäneet kriittisiä tekijöitä junaliikenteen toteuttamisessa ja nyt näkyy jo ainakin haaleaa, vihreää valoa tunnelin päässä”, sanoo Esko Poikola Rauman kaupunginjohtaja Ylellä.

Oulun seutu oli vuonna 2022 Traficomin mukana tekemässä alueellisen junaliikenteen selvitystyötä, jossa tutkittiin mitä lähijunaliikenne vaatisi eri puolilla Suomea. Tutkimuksen perusteella matkustajamäärät eivät riitä kannattavaan toimintaan, vaan se vaatisi isoa julkista tukea.

”Ei voida vielä tietää onko matkustajia tarpeeksi. Täytyy kokeilla, jotta voidaan tietää, onko lähijunaliikenteen toteuttaminen kannattavaa. Lähijunaliikenne kuitenkin mahdollistaisi kaupungin kasvun, mutta se edellyttää kaupunkisuunnittelua, kehittämistä ja kaavoitusta. Uusia asemia tulisi rakentaa pitkin Oulua, Ritaharjulle, Kaakkuriin ja Limingantulliin”, kertoo Oulun konsernijohtaja Ari Alatossava.

Suomen Lähijunien mukaan kaupunkiseutujen lähijunaliikenteen lisääminen on merkittävin tapa vähentää liikenteen ilmastopäästöjä. Yhtiön tavoitteena on jollakin aikataululla hankkia myös lisää junia.

VR:n uuden liikkeen johtaja Juho Hannukainen kertoi tiedotustilaisuudessa VR:n olevan tyytyväinen junakaupan toteutumisesta, sillä VR haluaa kasvattaa raidemarkkinaa ja edistää kilpailua raideliikenteessä.

”Suomessa on paljon reittejä, joihin junaliikennettä voi lisätä”, toteaa Juho Hannukainen Ylellä.

Lähteet:

Savon Sanomat: Lähijunaliikenne

Yle: Haastaja paikallisjuniin

Kaleva: Oulun juna kulkisi pinkissä kuosissa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*