Finlandia-palkinnot ja joulunaika näkyvät kirjastolainoissa

Tiedonjano-patsas johdattaa Kaijonharjun kirjaston asiakkaat lukutunnelmaan.

”Kaikki Satu Rämön kirjat nousevat heti varatuimpien kirjojen listalle”, kirjastonhoitaja Saana Kaleva-Langinkoski sanoo. Hänen mukaansa kyse on varsinaisesta ”Rämö-buumista”. Tuoreella jännitysromaani Jakobilla on tällä hetkellä 1580 varausta.

Varauksien kärkikolmikossa ovat ykkössijaa pitävän Rämön jälkeen Sirpa Kähkösen Finlandia-voittaja 36 uurnaa sekä Lucinda Rileyn viihderomaani Valo ikkunassa.

Finlandia-palkintoehdokkaat ja etenkin voittajat nousevat aina varauslistojen kärkeen. Sirpa Kähkösen tämänvuotisen voittajateoksen lisäksi myös Iida Turpeisen esikoisromaania Elolliset ja Miki Liukkosen viimeiseksi jäänyttä teosta Vierastila on varattu runsaasti.

Joulukirjat kiinnostavat

Joulunaika näkyy kirjastossa palautusten runsaana määränä.

”Ihmiset tekevät joulusiivousta”, Kaleva-Langinkoski arvelee.

Myös joulukirjoja hamstrataan, ja uusimpiin joulukirjoihin on pitkät varausjonot. Esimerkkinä joulukirjoista Kaleva-Langinkoski mainitsee niin sanotut hyvän mielen kirjat, chick lit -romaanit ja jouluaiheiset tietokirjat, jotka käsittelevät ruokaa, käsitöitä tai askartelua. Dekkarit pitävät pintansa joulunakin.

Aikuisten kaunokirjallisuus ja dekkarit kuuluvat kirjaston lainatuimpiin kirjallisuudenlajeihin, mutta suosittua ovat myös fantasia, scifi ja kauhu.

”Pääkirjastossa lainattiin paljon erä- ja sotakirjoja”, Kaleva-Langinkoski muistelee aiempaa toimipistettään.

Myös sarjakuvia on alettu arvostaa aiempaa enemmän, vaikka aikuisten sarjakuvalla onkin ollut aina oma, pieni mutta antaumuksellinen lukijakuntansa.

Etenkin lapsiperheet pyytävät kirjaston henkilökunnalta kirjasuosituksia erilaisiin tilanteisiin, esimerkiksi sirkusaiheisia tai Halloweeniin liittyviä kirjoja. Aikuiset puolestaan saattavat etsiä vaikkapa hyvän mielen kirjoja. Kaleva-Langinkoski innostuu kertomaan Oulun seudun kirjastojen nettisivuilta löytyvästä Lukuopas-palvelusta, jonka kautta voi pyytää kirjaston henkilökunnalta lukuvinkkejä.

”Palvelu on ollut suosittu”, hän kehuu loppuun.

OUTI-kirjastojen Lukuopas: Ota yhteyttä lukuoppaaseen (outikirjastot.fi)

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*