Vaikuttava Harju

Lilja Harju on vaikuttanut Oulun nuorisovaltuusto ONE:ssa jo vuoden. Kuva: Essi Mittilä

Oulu10:n aulan perältä paljastuu suljetun oven takaa käytävä, joka johtaa suurehkon neuvotteluhuoneen ovelle. Vastuutehtävistä jo nuorena kiinnostunut Lilja Harju hymyilee iloisesti ja astuu sisään hämärästi valaistuun neuvotteluhuoneeseen.   

17-vuotias lukiolainen Lilja Harju kertoo olleensa lapsena ujo, iloinen, eläinrakas, aktiivinen. Koulussa lempiaineet painottuivat luoviin aineisiin ja liikuntaan, historiaa ja yhteiskuntaoppia unohtamatta. Kiinnostus vaikuttamiseen alkoi jo peruskoulussa, kun hän liittyi oppilaskunnan hallituksen lisäksi Oulujoen nuoret vaikuttajat -osallisuusryhmään. Se on yksi viidestätoista Oulun alueen osallisuusryhmästä, joiden tavoitteena on saada nuorten ääntä kuuluville ja tutustua erilaisiin tapoihin vaikuttaa oman alueen asioihin. 

Noin vuosi sitten Harju osallistui silloisen opettajansa kannustamana Oulun nuorisovaltuuston nuorisovaaleihin, jotka järjestetään kahden vuoden välein. Päästyään valtuustoon hänestä tuli NERO-työryhmän jäsen. Nuorten NERO on alle 25-vuotiaille suunnattu toimintaraha, jonka avulla ryhmä nuoria voi esimerkiksi suunnitella ja järjestää tapahtuman, joka on kaikille avoin. Lisäksi Harju edustaa nuoria yhdyskuntalautakunnassa, jossa päätetään muun muassa asemakaavoituksesta, viheralueiden suunnittelusta ja pysäköinninvalvonnasta. 

Arvot ohjaavat vaikuttamista 

Yhteiskunnallisella tasolla Harjulle tärkeää olisi pitää koko Suomi elinvoimaisena ja edistää alueellista tasa-arvoa. Kotimaisen ruoan arvostus ja siihen panostaminen ovat hänelle tärkeitä aiheita. 

“Pitäisi panostaa siihen, että me saamme suomalaista ruokaa ja pienemmätkin maatilat pystyisivät jatkamaan toimintaansa. Ei mentäisi täysin valtaviin kokoluokkiin ja tehotuotantoon. ” 

Ruokatuotannon lisäksi hänelle erityisen tärkeää on myös nuorten vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen. Se on myös yksi nuorisovaltuuston yhteisistä tavoitteista.  

“Kaupungin päätöksentekoa pitäisi tehdä nuorille ymmärrettävämmäksi, jotta he tietäisivät mitä siellä oikeasti tapahtuu, ja mitkä päätökset koskevat heitä.” 

Harju uskoo, että viestinnän selkeyttäminen motivoisi nuoria vaikuttamaan ja osallistumaan enemmän päätöksentekoon.  

Muita nuoria hän kannustaa lähtemään rohkeasti mukaan vaikuttamaan, vaikka se on aluksi uutta ja jännittävää. 

“Ei mekään tiedetty paljoakaan kaupunginhallituksen ja lautakuntien toiminnasta ennen nuorisovaltuustoa.” 

Nuori vaikuttaja oli omien sanojensa mukaan hukassa, kun aloitti taipaleensa nuorisovaltuuston riveissä. Nyt hän kertoo oppineensa paljon lautakuntien ja valtuuston työskentelytavoista kokouksiin osallistumisen kautta. Ympärillään hänellä on hyvä ja avulias porukka nuoria, joiden ansiosta nuorisovaltuustossa mukana oleminen on ollut helppoa ja mukavaa. 

Arjen tasapaino

Opintojen, nuorisovaltuuston ja vapaa-ajan tasapainon ylläpitäminen on Harjun mielestä ollut vaivatonta. Kokouksia on kerran kuukaudessa, ja lisäksi on erikseen lautakuntien ja pienempien työryhmien kokoukset. Nuorisovaltuuston toiminta on järjestetty siten, ettei se kuormittaisi jäseniä. Aikaa riittää aktiivisen elämäntavan ylläpitämiseen ja kavereiden tapaamiseen. Perheen 15-vuotiaan kääpiömäyräkoiran kanssa Harju puuhailee paljon niin ulkona kuin sisälläkin. 

Tulevaisuutta Harju ei ole liikoja stressannut. Nuorisovaltuuston jäsenenä hän toimii vielä vuoteen 2024, sillä kausi kestää kaksi vuotta. Seuraavat jäsenet valitaan nuorisovaaleilla 2024 syksyllä. Seuraavana tavoitteena Harjulla on ylioppilaaksi valmistuminen. Hän haluaa jatkaa opiskelua lukion jälkeen, mutta ei vielä tarkemmin tiedä mihin koulutukseen aikoo hakea. Harju ei poissulje ajatusta politiikkaan lähtemisestä.  

“Jos joskus pääsisin vaikka kunnallispolitiikkaan mukaan, se olisi totta kai hienoa”, hän toteaa pilke silmäkulmassaan. 


Lilja Harju

Ikä: 17

Perhe: Vanhemmat, kolme sisarusta, Doora-koira

Harrastukset: Lenkkeily ja kuntosali, syksyisin hirven metsästys

Vihaan: Epärehellisyyttä ja epätasa-arvoa

Rakastan: Demokratiaa, suomalaista luontoa ja ilmastoa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*