Missikilpailujen uudet säännöt rikkovat perinteitä

Miss Rovaniemi 2023 Emmi Ruotanen ja perintöprinsessa Milla-Carita Mäkinen Kuvaaja: Pekka Hartikainen

Nykypäivän missikilpailuissa ja mallikatselemuksissa etsitään kokonaisvaltaista pakettia, jossa arviointi ei enää perustu pelkästään ulkonäköön. Missiehdokkaalta toivotaan muun muassa sanavalmiutta, heittäytymiskykyä ja lavaesiintymistaitoja.

Kilpailut ovat muuttuneet, ja nykyään halutaan, että erinäköiset ja erikokoiset naiset saavat mahdollisuuden menestyä ja tulla otetuksi tosissaan. Missi voi olla perheellinen, naimisissa, transsukupuolinen, pluskokoinen tai tatuoitu.  Aiemmin tämä ei ole ollut mahdollista.

Miss Rovaniemi 2023 Emmi Ruotanen 
Kuva: Pekka Hartikainen
Miss Rovaniemi 2023 Emmi Ruotanen. Kuva: Pekka Hartikainen

Tuore Miss Rovaniemi Emmi Ruotanen on 27-vuotias vaimo ja kahden lapsen äiti Tampereelta. Ruotanen edustaa nykypäivän missiä. Hän rikkoo stereotypioita siitä, millaisena missit yleensä nähdään. Ennen on haettu missiä, joka on naimaton ja lapseton, jotta voidaan taata, että missi pääsee edustamaan myös kansainvälisissä kilpailuissa.

“On hyvä, että kilpailut ja katselmukset muuttuvat nykymaailman mukana”, kertoo juuri kruunattu Miss Rovaniemi 2023 Emmi Ruotanen

Ruotanen todistaa pluskokoisena missinä ja perheen äitinä, että hän voi menestyä ja luoda uraa samalla tavalla kuin lapsettomat ja naimattomat naiset. Naiset, jotka hakevat missikilpailuun, tietävät, että voitettua tulee olla valmius sitoutua vuodeksi tuleviin tehtäviin ja tapahtumiin.  

Miss Pohjois-Suomi Beauty 2023 Jenna Korkeamäki, Miss Rovaniemi Emmi Ruotanen, Miss Rovaniemi 2023 perintöprinsessa Milla-Carita Mäkinen ja Miss Rovaniemi 2022 perintöprinsessa Taru Takala. Kuva: Pekka Hartikainen

Maailma on muuttunut, minkä myötä myös naisihanne ja naisen asema on saanut vauhtia alleen. Mainoskasvoina ja valkokankaalla nähdään aiempaa enemmän monipuolisia naisia. Tatuoituja, iäkkäitä, erikokoisia sekä erilähtökohdista tulleita.

Mallitoimisto Matine on ollut edelläkävijänä vuosikymmeniä 

”Matinen mallikatselemuksiin ovat aina saaneet hakea kaiken kokoiset ja ikäiset naiset, jotka haluavat kehittää sekä edistää omaa osaamistaan mallina”, sanoo Sonja Karhulahti. Matine järjestää mallikatselemuksia ympäri Pohjois-Suomea, kuten Miss Rovaniemi, Miss Model Pietarsaari & Best Models sekä Miss Pohjois-Suomi Beauty.

Mallitoimisto Matinen omistaja Sonja Karhulahti kertoo, että osaamista voi parantaa erilaisten koulutusten avulla. Mallikatselmuksista ja missikilpailuista saa alan tuntemusta, kokemusta ja ennen kaikkea pääsee verkostoitumaan muiden samanhenkisten ihmisten kanssa.  

Miss Universum 2023 -kilpailukin on mukana rikkomassa kauneuden rajoja

Vuoden 2023 Miss Universum -kilpailussa rikottiin kauneuden rajoja, sillä Nepalin edustaja Jane Dipika Garrett oli historian ensimmäinen Miss Universumiin osallistunut pluskokoinen missi. Menestyksekkäästi hän ylsi 20. kauneimman missin joukkoon. Tämän vuoden kilpailussa nähtiin myös kaksi transsukupuolista kaunotarta, joista Portugalin missi Marina Machete Reis sijoittui 20. parhaan joukkoon.  

Lähteet:

Nepalin edustaja teki historiaa

Miss Suomi

Miss Suomi uudistuu

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*