Tierna-aika käynnistyy perjantaina perinteitä ylläpitäen

Tierna-aika tuo Ouluun joulun tunnelmaa. Kuva: Pexels

Oulussa Tierna-aika käynnistyy jälleen joulukauden avajaisilla perjantaina 11.marraskuuta, kun Rotuaarilla ja Valkean kesäkadulla jouluvalot sytytetään. Luvassa on myös musiikkiesityksiä ja muuta koko perheen ohjelmaa. Tierna-aikana kaupungissa on runsaasti erilaisia joulutunnelmaa nostattavia yleisötapahtumia loppiaiseen saakka.

Eniten kävijöitä odotetaan Lumo-valofestivaaleille, jotka järjestetään marraskuun puolivälissä. Valofestivaali kerää vuosittain noin satatuhatta kävijää tehden siitä kaupungin suurimman tapahtuman. Tapahtuma- ja markkinointivastaava Hanna Lahti Oulun Liikekeskus ry:ltä arvioi, että festivaali kerää kävijöitä etenkin siksi, koska se kiinnostaa ihmisiä vauvasta vaariin ja nimensä mukaisesti tuo valoa muuten pimeään marraskuuhun. Lahden mukaan festivaali levittäytyy aiempaa vahvemmin myös ydinkeskustan katukuvaan.

‘’Valon avulla ihmisen on mahdollista nähdä tuttu ympäristö uudella tavalla’’, Lahti kuvailee. 

Musiikkiesitykset osana ohjelmatarjontaa

Oululaiseen joulukulttuuriin kuuluu vahvasti tiernapoikaperinne, jota toteutetaan myös tänä vuonna Tierna-ajan ohjelmistossa esimerkiksi Rotuaarilla järjestettävän tiernapoikakilpailun merkeissä. Kalevan mukaan laulukilpailu järjestettiin viimeksi yleisölle avoimena tapahtumana vuonna 2019. Oulun vetovoimaisuuden kehittämisestä vastaava Oulun Liikekeskus ry ei ole Hanna Lahden mukaan saanut kriittistä palautetta tiernapoikaperinteen tiimoilta, toisin kuin perinteen ylläpitämisestä vastaava Tiernasäätiö, joka on myös vastannut kritiikkiin. Esimerkiksi vuodesta 2021 lähtien Tiernasäätiö on linjannut, ettei tiernapoikaesityksissä Murjaanien kuninkaan kasvoja enää mustata, sillä toiminta on yhdistetty rasistiseen blackface-toimintaan. Tiernapoikaesitysten lisäksi Tierna-ajan ohjelmistoon kuuluu myös monenlaisia muita kuoro- ja bändiesityksiä. 

Hanna Lahti uskoo, että Tierna-aika ja sen sisältämät yhteisölliset, valoa tuovat tapahtumat tulevat erityisen kovasti tarpeeseen nyt, kun sään lisäksi myös maailmantilanne näyttää synkältä. Lahti kertoo, että myös energiakriisi pyritään huomioimaan tapahtumien järjestelyissä mahdollisuuksien mukaan. 

Lähde: Kaleva: Tier­na-ai­ka avataan Oulussa per­jan­tai­na – katso tästä jou­luis­ten ta­pah­tu­mien ai­ka­tau­lu­ja

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*