Seurakuntavaalien ennakkoäänestysinto romahti Oulussa

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyi eilen. Kuva: eStock

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyi eilen 8. marraskuuta. Oulun seurakunnissa ensimmäisenä päivänä ennakkoon äänensä antoi 1 378 henkilöä. Neljä vuotta sitten edellisissä seurakuntavaaleissa vastaava luku oli 1 726, kertoo Radio Pooki.

Oulun seurakunnissa äänioikeutettuja on yhteensä 116 461. Kirkkopalveluiden viestintäpäällikkö Liisa Toivonen kertoo äänestäjien ikäjakauman painottuvan yli 50-vuotiaisiin. Vuoden 2010 seurakuntavaaleihin tehtiin lakimuutos, joka mahdollisti jo 16 vuotta täyttäneiden nuorten äänioikeuden.

”Ensimmäisellä äänestyskerralla lakimuutoksen jälkeen nuorten aktiivisuus oli normaalia suurempi, mutta sen jälkeen luku on laskenut”, harmittelee Toivonen.

Toivonen arvio, että nuoret saataisiin aktiivisemmin vaikuttamaan sähköisellä äänestyksellä. Hänen mielestään nykyinen äänestysmuoto on turhan monimutkainen.

”Tärkeintä olisi saada kirkon ympärivuotinen kampanjointi toimimaan ja tuoda ihmisten tietoisuuteen se, miten paljon hyvää kirkko tekee”, Toivonen jatkaa.

Vaaleissa äänestetään oman seurakunnan ehdokkaita

Viralliset ennakkoäänestyspäivät ovat 8.–12. marraskuuta, jolloin uurnalla voi käydä vaikuttamassa missä päin Suomea tahansa. Varsinainen äänestyspäivä on 20. marraskuuta ja vaaleissa saa äänestää kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.

Toivosen mukaan ennakkoäänestyspäiviä on tarpeeksi ja niiden osalta tärkeintä on, että ainakin yksi päivä niistä osuu viikonlopulle, jotta työssäkäyvät pääsevät helpommin äänestämään.

Oulusta löytyy yhteensä seitsemän seurakuntaa: Haukiputaan, Karjasillan, Kiimingin, Oulujoen, Oulunsalon, Oulun tuomiokirkon ja Tuiran seurakunnat. Seurakuntavaaleissa äänestetään oman seurakunnan ehdokkaita. Valituksi tulleet luottamushenkilöt päättävät muun muassa siitä, keitä seurakunnan työntekijöiksi valitaan ja minkälaisia kerhoja pidetään.

Lähde: Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi maltillisesti Oulussa – Uutiset – Radio Pooki

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*