Kirjaston lainapelit houkuttelevat sekä lapsia että aikuisia lautapelien pariin

Kirjastovirkailija Jenni Tyni on lautapeliharrastaja ja pelaa pelejä vapaa-ajallaan. Juuri nyt hänen suosikkipelinsä on Cascadia. Kuva: Maaria Tuisku

Lautapelit ovat suosittu aineistolaji Oulun kirjastoissa. Etenkin lapsiperheet lainaavat paljon pelejä, mutta myös aikuisten peleille on kysyntää.

”Asiakkaat ovat antaneet kehuja ja pitävät kirjaston lautapelejä mahtavana asiana. Eräs asiakas kiitteli erityisesti sitä, että pelejä pääsee tällä tavalla kokeilemaan”, kertoo Jenni Tyni, Kaakkurin kirjaston kirjastovirkailija ja Oulun kirjastojen lautapelivastaava.

Korona-aika nosti lautapelien suosiota, ja vielä vuoden 2022 Pelaajabarometrin mukaan lauta- ja seurapelejä pelasi aktiivisesti lähes kolmasosa vastaajista. Oulun kirjastoihin ensimmäiset lautapelit saapuivat jo vuonna 2016, ja ne matkaavat toimipisteestä toiseen kirjojen tavoin.

”Tietyt klassikkopelit kiertävät koko ajan ja saavat paljon varauksia. Esimerkiksi Menolippu on hyvin tunnettu peli.”

Tyni on myös huomannut, että parin viimeisen vuoden ajan pelejä on lainattu erityisen paljon joululomaksi. Tällä hetkellä Oulun kirjastojen varauslistojen kärkeä pitää Ark Nova, joka on valittu vuoden 2023 harrastajapeliksi.

Lautapelin tie ideasta kirjaston hyllyyn

Jenni Tyni on ollut vastuussa Oulun kirjastojen lautapelien tilaamisesta ja lainauskuntoon saattamisesta vuodesta 2018 alkaen. Hän tilaa lautapelejä neljä kertaa vuodessa ja pitää jatkuvasti silmällä lautapelisivustojen listauksia. Uusia lasten pelejä ja palkittuja pelejä Tyni tilaa heti, kun niitä tulee myyntiin.

”Etenkin syksyllä ilmestyy paljon lautapelejä. Niiden kanssa saa välillä pitää kiirettä, koska joskus pelit myydään loppuun.”

Uusia lisäyksiä kirjaston valikoimaan toivovat Tynin mukaan enimmäkseen aikuiset. Asiakkaat saattavat toisinaan toivoa jo loppuunmyytyjä pelejä tai lisäosia lautapeleihin. Lisäosia Oulun kirjastot eivät kuitenkaan tilaa, koska peruspeliä ja lisäosaa on vaikea saada mahtumaan yhteen laatikkoon.

Tynin täytyy harkita jokaisen lautapelin hankkimista tarkoin. Jotkut pelit eivät sovellu lainattaviksi, sillä ne saattavat sisältää nopeasti kuluvia tai tuhottavaksi tarkoitettuja osia.

”En voi pelkästään kannen perusteella päättää, että tilaanpa tuon pelin. Minun täytyy aina etukäteen tutustua siihen, millainen peli on.”

Tyni katsoo usein videoita uutuuspeleistä ja pohtii lainakelpoisuutta niiden perusteella. Myös muiden kirjastoverkostojen valikoimat tarjoavat hyviä vinkkejä.

”Hutiostoksia tulee onneksi harvoin”, Tyni kertoo.

Lautapelit vaativat hieman valmistelua ennen lainaamista. Seas of Strife -korttipeli odottaa toimistossa laputtamista. Kuva: Maaria Tuisku

Kuluminen ja osien katoaminen koituvat lautapelien kohtaloksi

Oulun kirjastoissa kiertää vielä vuonna 2016 ostettuja pelejä, mutta joitain kappaleita on jouduttu jo poistamaan ja korvaamaan uusilla.

”Pelien käyttöikään vaikuttaa käyttäjäryhmä. Lasten pelit kärsivät eniten, sillä niiden osat menevät hukkaan, kortit rypistyvät ja ohjekirjat hajoavat. Puuosat eivät mene rikki, mutta kaikki pahviset ja paperiset osat hajoavat jossain vaiheessa”, Tyni kuvailee.

Pelit voivat nuhjaantua myös kuljetuksessa, eikä niitä voi hajoamisvaaran takia palauttaa automaatilla. Lainapelien saama negatiivinen palaute koskeekin lähinnä palauttamista ja lainaamista, koska isojen laatikoiden skannaus lainausautomaatilla on toisinaan vaikeaa.

Kirjastovirkailijat tarkistavat pelit aina palauttamisen jälkeen. Jos jotain pelattavuuden kannalta tärkeitä osia puuttuu, voidaan asiakasta pyytää korvaamaan peli.

”Joskus osia on kadonnut jo parin lainauskerran jälkeen”, Tyni harmittelee.

Suurin osa peleistä ehtii Tynin mukaan kiertää niin kauan, että ne maksavat itsensä takaisin. Hän kuitenkin toivoo, että lainapelejä käsiteltäisiin kuin ne olisivat omia.

”Kohdelkaa lautapelejä kauniisti”, Tyni summaa.

Lähteet

Yle: Lautapelien suosio pitää pintansa pelikonsolien rinnalla: ”Äiti rages, kun iskä voitti” – näin pidät joulurauhan yllä pelipöydän ääressä

Pelaajabarometri 2022

Pelaajien valinta 2023

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*