Suomalainen hevosenliha on eettinen valinta ruokapöytään

Osa ihmisistä kavahtaa ajatusta hevosenlihan syömisestä. Hevosen loppusijoituspaikka elintarvikkeena ei kuitenkaan tee omistajasta huonoa hevosenpitäjää. Kuva: Katri Pintamo-Kenttälä

Oululainen Elina Lohiniva lastaa Lyyli-hevosensa traileriin ja kääntää auton keulan kohti Viskaalin tilan teurastamoa. Matka Oulun Äimärautiolta kestää alle tunnin.

Määränpäässä tehdään ensin viralliset paperityöt. Lyylin passi luovutetaan tarkastuseläinlääkärille, joka tunnistaa hevosen sekä tarkistaa, että hevosta ei ole lääkitty.

Vastuulliseen eläimenpitoon kuuluu omistajan päätös lähettää eläin viimeiselle matkalleen. Lohinivan hevonen loukkasi jalkansa siten, että se ei kestänyt  enää ratsastamista.

”Aluksi en pitänyt teurastamista vaihtoehtona. Olisin halunnut haudata hevoseni eläinten hautausmaalle Sanginjoelle, mutta kustannukset olisivat olleet useita satoja euroja”, Lohiniva kertoo.

Hieman edullisempi vaihtoehto on lopettaa eläin hevosklinikalla, josta se toimitetaan kaatopaikalle. Hevonen painaa keskimäärin 450 kiloa, joten kokonaisen ruhon hävittäminen on haasteellista. Teurastamot maksavat hevosen omistajalle lihasta noin 50 senttiä kilolta. Lihaa saadaan elintarvikekäyttöön keskimäärin 200-300 kiloa.

Omistajan raskas päätös

Lohiniva saa jättää rauhassa jäähyväiset Lyylille, jonka jälkeen työntekijä ottaa hevosen viimeiselle kävelylle navetan läpi kohti tuontantotilaa. Tuotantosalissa hevonen tainnutetaan välittömästi ja siitä lasketaan veret. Työntekijä vie Lyylin riimun itkuiselle omistajalle, mistä Lohiniva tietää, että lopetus on tehty.

”Olen tyytyväinen, että päätin viedä Lyylin teuraaksi. Viskaalin kanssa oli helppo toimia”, Lohiniva kiittelee.

Ekologinen vaihtoehto

Viskaalin teurastajana toimiva Margus Meier kertoo hevospäivien olevan työntekijöillekin henkisesti haastavia. ”Raskainta on katsoa, kun nuori tyttö tuo hevostaan teuraaksi. Luopumisen aiheuttama suru on ymmärrettävää. Muutin Virosta Suomeen 2013 ja karsastin silloin itsekin ajatusta, että hevosia teurastetaan elintarvikkeeksi.”

Meierin ajaukset ovat muuttuneet hevosenlihan syömisestä.

”Hevonen kuolee kuitenkin, joten miksipä sitä ei kannattaisi käyttää elintarvikkeena. Se on todella ekologinen vaihtoehto. Hevosenliha on erittäin maukasta ja vähärasvaista.”

Viskaaliin tuodaan vuosittain noin 100 hevosta. Kapasiteettia tilalla on vastaanottaa 200 hevosta vuodessa. Hevosten teurastuspäivä on torstaisin, joilloin voidaan vastaanottaa neljä eläintä.

Viskaalissa teurastettua hevosenlihaa saa ostaa tilan myymälästä, minkä lisäksi oululainen ravintola Pannu tarjoilee lähilihaa. Joulupöytään lisäksi valmistetaan savustettua ulkofilettä.

 

 

 

 

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*