Heijastimen voi nyt poimia puusta

Heijastimen käyttö parantaa turvallisuutta liikenteessä pimeinä iltoina. Kuva: Pixabay

Marraskuun pimeydessä suomalaisia on ilahduttanut turvallisuuden ja kierrätyksen nimissä leviävä ilmiö: heijastinpuut. Yksinkertainen perusperiaate on valita puu, johon ripustetaan ylimääräisiä heijastimia ohikulkijoiden otettavaksi. Tapana on myös kiinnittää puuhun kyltti, jossa kehotetaan ottamaan ja jättämään heijastimia.

Idea heijastinpuusta on jo muutaman vuoden vanha, mutta tänä talvena ilmiö on kasvanut aiempaa suuremmaksi. Heijastinpuita löytyy useilta paikkakunnilta eri puolilta Suomea, muun muassa Vaasasta, Seinäjoelta, Lahdesta ja Jyväskylästä. Ne ovat yleensä viranomaisten, asukkaiden tai yritysten tempauksia.

Ylen haastattelema seinäjokelainen yrittäjä Marika Varjamo kertoo pystyttäneensä yrityksensä edustalle heijastinpuun kyllästyttyään katselemaan pimeässä liikkuvia, tummiin pukeutuneita ihmisiä.

”Koirille ostetaan heijastin ja vilkkuvalo, mutta ihmiset pysyttelevät pimeinä”, Varjamo toteaa Ylelle.

Ensimmäiset heijastimet Varjamon puuhun tulivat lahjoituksina muun muassa yrittäjäystäviltä. Nyt heijastimia tuodaan jo kauempaakin.

Ilmiö levisi Ouluun

Oulussa heijastinpuita löytyy jo ainakin Herukasta, Kastellista, Maikkulasta, Oulunsalosta ja Pateniemestä. Lähialueilla puita on bongattu Limingassa ja Tupoksella.

Vaikka heijastinpuut ovat saaneet pääasiassa positiivisen vastaanoton, on hyväntahtoinen ilmiö poikinut myös ikäviä lieveilmiöitä. Pateniemen koulun 2D-luokan oppilaat ripustivat loppuviikosta heijastimia koulun lähellä olevaan koivuun. Viikonlopun jälkeen odotti harmillinen yllätys.

”Heijastimet oli viety kahmalokaupalla ja lappukin oli hävinnyt. Lapset kertoivat myös, että puun oksia oli katkottu. Puu pääsi ilmeisesti heti ilkivallan kohteeksi. Hyvä ajatus, mutta harmillisesti kävi näin”, luokanopettaja Katariina Koivurova kertoo Kalevalle.

Heijastimen kunto on helppo tarkastaa

Liikenneturvan Heli Lintamo muistuttaa Ylen haastattelussa, että kaikkien heijastimien kunto kannattaa tarkastaa ennen käyttöönottoa – myös heijastinpuusta poimittujen.

Määräajoin tehtävää tarkastusta suositellaan kaikille heijastimille, mutta erityisen tärkeää toimivuus on varmistaa esimerkiksi heijastavasta langasta kudottujen tai askarreltujen heijastimien kohdalla. Heijastinta hankittaessa kannattaa myös varmistaa, että se on CE-merkitty.

”Nostaa taskulampun oman nenänpään kohdalle ja kohdistaa valon heijastavaan materiaaliin. Jos se loistaa takaisin silmiisi, se on toimiva”, Lintamo kertoo Ylelle.

Yle: Heijastinpuu saattaa olla talven turvallisin ilmiö – ”Ehkä tämä yhdistääkin meitä pimeässä kulkevia”

Kaleva: Heijastinpuu-ilmiö levisi Oulun seudulle – heijastimen tarvitsija voi poimia heijastimen mukaansa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*