Ruokinta ja ilmastonmuutos vaikuttavat talvehtiviin lintulajeihin

Talvinen ruokintapaikka Hietasaaressa.

Biologi, kaupunginvaltuutettu ja lintuharrastaja Esa Aalto on kerännyt tietoa Oulun seudun linnustosta parikymmentä vuotta. Tänä aikana metsälajit, kuten hömötiaiset, ovat vähentyneet ja eteläiset puistolajit runsastuneet.

”Punarinta, mustarastas, peukaloinen, tiltaltti ja kyhmyjoutsen ovat runsastuneet hirveästi. Nämä ovat sellaisia lajeja, joita tulee vaikka Kööpenhaminan keskustan puistossa vastaan. Nyt nämä täkäläisittäin aiemmin harvinaiset lajit alkavat olla täälläkin ihan tavallisia. Muutos liittyy ilmastoon ja ihmisten maankäyttöön”, Aalto kertoo.

Muutoksen taustalla on myös talviruokinta, jota ihmiset tosin ovat vähentäneet lintuinfluenssan takia. Ruokintaa ei tarvitse lintuinfluenssan takia lopettaa, mutta Aallon mukaan toinen lintulaudoilla leviävä tauti on vaikuttanut viherpeippoon.

”Niitä oli parikymmentä vuotta sitten joka paikassa isoissa parvissa, mutta nyt näkee sellaisia pieniä porukoita enää. Kanta kasvoi aluksi ruokinnan takia, mutta sitten ruokintapaikoille tuli viherpeippoja tappava alkueliö, jonka takia ne vähenivät.”

Ruokinnasta hyötyvistä lajeista Aalto mainitsee sinitiaisen, pikkuvarpusen, naakan ja sinisorsan. ”Oulussa ei ilman ruokintaa varmaan olisi talvisin kovin monta sinisorsaa, nyt niitä talvehtii täällä noin tuhat.”


Faktaa lintujen talviruokinnasta

• Talviruokinta auttaa talvehtivia lintuja selviämään kevääseen. Energiapitoinen ruoka auttaa linnut kovienkin pakkasten yli. Talvella hyvin syöneet linnut ovat myös keväällä pesimäajan kynnyksellä paremmassa kunnossa.

• Talviruokinta tulee aloittaa, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen, ja jatkaa yhtäjaksoisesti, kunnes maa on keväällä paljas ja sula. Kesällä ruokintaa ei suositella, sillä linnut löytävät yleensä kesäisin tarpeeksi ruokaa luonnosta ja taudit leviävät lämpimässä säässä ruokintapaikolla herkästi. Siemenravinto saattaa myös haitata pikkulintujen poikasten kasvua. Myöskään vesilintujen poikasia ei tulisi ruokkia kesäisin leivällä.

• Ruokintapaikka pitäisi sijoittaa vähintään kymmenen metrin päähän rakennuksista, sillä linnut säikähtävät helposti ja voivat hädissään lentää päin ikkunoita luullen niiden heijastuksia metsäksi. Ikkunoissa olisi hyvä olla sälekaihtimet tai rullaverho, jotka pidetään osittain suljettuna. Hyvällä ruokintapaikalla on useita ruokintapisteitä, mikä vähentää lintujen välistä kilpailua. Tuuheat havupuut, pensaat ja pensasaita antavat linnuille suojaa pedoilta ja viimalta.

• Talvilintujen suosituimpia herkkuja ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät ja tali.

• Ruokintapaikan hygieniasta on huolehdittava yleisten lintutautien, kuten salmonellan, vuoksi.

Lähde: Birdlife.fi

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*