Käsityönä valmistettava lasi pääsi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle

Lasinpuhaltaja Ilpo Keskitalo tekemässä yrityksen kysytyintä tuotetta dokumenttikuvausten yhteydessä.

Käsin valmistettuun lasiin liittyvä tieto, taito ja tekniikka on Suomen uusin kohde Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalla.

Oululainen lasitaitaja Ilpo Keskitalo on iloinen kulttuuriperinnön listalle pääsystä. Hän on opiskellut lasinpuhallusta Ikaalisissa vuosina 2014-2016. Intohimo lasiin säilyi, ja hän uudista Kärsämäellä sijainneesta navetasta itselleen työtilat kavereiden ja sukulaisten avustuksella. Muutaman mutkan kautta hän on nyt tärkeässä roolissa Lasinpuhaltamo Hakolassa, Kellon Kiviniemessä. Heidän kysytyimpiä tuotteitaan on sairaalalasi- sekä laboratoriolasituotteet, muun muassa Oulun yliopistolle.

”Olen kiitollinen tästä tilaisuudesta, kun saan olla osana tätä lasihommaa ja viedä omalla tavallani käsityöperinnettä eteenpäin”, Keskitalo kertoo.

Opiskeluaikoina tehty soodalasipullo on valmistettu Iittalan rikkinäisistä kivikynttilälyhtyistä. (Kuva: Ilpo Keskitalo)

Ilpo Keskitalo aloitti lasityöskentelyn Lasinpuhaltamo Hakolassa Oulussa vuonna 2021 oppipojan roolissa. Tietotaito siirtyi yrityksessä pitkään vaikuttaneelta Seppo Karjalaiselta eteenpäin.

”Lasitekniikoiden oppiminen on loputon oppitie”, Ilpo keskitalo kertoo puhuttaessa lasista ja sen valmistamisesta.

Tulevaisuudessa Keskitalo haaveilee, että aikaa taidelasin teolle löytyisi enemmän.

Suomi haki Unescon listalle pääsyä viiden muun maan kanssa, ja hakemus hyväksyttiin 6.12.2023 Botswanassa. Suomi tunnetaan lasidesignista ja listalle pääsy on kunnianosoitus lasitaiteilijoita kohtaan. Kulttuuriperintölistalle pääsyn uskotaan lisäävän arvostusta käsityötä kohtaan. Hakemus tehtiin yhdessä Ranskan, Saksan, Espanjan, Tšekin ja Unkarin kanssa. Suomen hakemusta tuki 19 lasialan toimijaa. Hakemuksen tekemisestä vastasi Museovirasto yhdessä Suomen lasimuseon kanssa.

”Olemme ylpeitä uudesta Unesco-kohteestamme, joka tekee näkyväksi lasialan taitajia sekä aineettoman kulttuuriperinnön kytköksiä suomalaiseen designiin. Suomessa on vahvaa käsityöalan osaamista, joka saa nyt ansaittua tunnustusta”, hehkuttaa Leena Marsio Museovirastosta.

Käsityönä valmistettuun lasiin liittyvä tietotaito Suomen uusin kohde Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*