Kuusen valinnassa tärkeintä on pituus, ei tuuheus

Viisivuotias Akseli Vapaavuori on päässyt mukaan valitsemaan kuusta.

”Suurin osa asiakkaista haluaa noin kaksi- ja puolimetrisen kuusen”, Jani Alakangas Kellon Kuusi ay:sta kertoo. ”Tuuheus on makuasia.”

Kellon Kuusi -perheyritys on myynyt joulukuusia Kellossa vuodesta 2019 asti. Yrityksessä toimivat Jani Alakankaan ja tämän puolison Tiina Alakankaan lisäksi Janin vanhemmat Reino ja Aulikki Alakangas.

Yritys kasvattaa ja myy kuusia Alakankaiden omassa pihapiirissä. Myynnissä on suomalaista metsäkuusta (Picea abies) sekä alkujaan Siperiasta peräisin olevaa mustakuusta (Picea mariana).

Kellon Kuusen myymillä kuusilla on tavallisesti ikää kymmenestä kahteentoista vuotta, mutta hidaskasvuisemmat mustakuuset voivat olla parikymmentäkin vuotta vanhoja.

Myytävät kuuset on koottu metsätilan pihaa hallitsevaan suureen konehalliin. Jani Alakangas kulkee kuusten lomassa esittelemässä erilaisia yksilöitä sekä kertomassa vinkkejä, miten kuusen saa säilymään kauemmin hyvänä. Yksi hänen esittelemistään kuusista näyttää haaroittuneine ja hieman paljaine latvoineen ikään kuin velhon sauvalta.

Kuusenhakureissulle mukaan päässyt viisivuotias Akseli Vapaavuori katselee latvastaan haaroittunutta kuusta ihaillen. Kysymykseen hyvästä joulukuusesta hän aloittaa vastauksensa hieman epäröiden: ”Semmoinen, johon mahtuisi…” ja aloittaa sitten alusta: ”Ei liian korkea, vaan kolmen metrin pituinen.”

Kun mieleiset kuuset ovat löytyneet kuusi, Jani Alakangas käärii ne pussiin pakkauskoneella poikansa Emilin kanssa. Pihassa on myös ulkorakennus, ”kota”, tonttukoristeineen, johon asiakkaat voisivat halutessaan jäädä viettämään aikaa makkaraa paistellen, mutta se jää nyt toiseen kertaan.

Lähteet:

Kellon Kuusi: Joulukuusenhakuretki (kellonkuusi.fi)

Finder.fi (Fonecta): Kellon Kuusi avoin yhtiö – Y-tunnus: 2995134-4 – Yritystiedot, taloustiedot, päättäjät & hallituksen jäsenet (finder.fi)

Rantapohja: Kellossa kasvatettu joulukuusia jo vuosikymmeniä – Rantapohja

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*