Oulussa Torikadulla alatason liikehuoneistossa sijaitsee Oulu Floats. Yritys tarjoaa mahdollisuuden kellua suolavesitankissa. Viime syksynä perustettu yritys on ainoa alan toimija Oulussa.
Kellumisella kerrotaan olevan monia terveysvaikutuksia. Se auttaa kipuihin, aikaerorasituksiin, rentouttaa, palauttaa ja parantaa unenlaatua.
Kellunta-allas on valolta ja ääneltä suojattu, noin 2,5 metriä pitkä sekä 1,5 metriä leveä ja korkea tila. Tankin pohjalla on vettä, johon on liuotettu Epsom-suolaa. Sekä vesi että ilma ovat kehon lämpöisiä.
Veteen käydään makaamaan ja etsitään hyvä asento. Niskalle on mahdollista saada tukityyny. Tankin kannen voi halutessaan jättää auki tai raolleen, mutta sitä suositellaan pidettävän kiinni lämpötilan optimoimiseksi. Mitään muuta ei tarvitse tehdä.
Tilava tankki kutsuu rentoutumaan
Ahtaanpaikankammoisena pelkkä ajatus pimeään suolavesitankkiin menemisestä vähän kauhistuttaa. Mitä jos sieltä ei pääse pois tai iskee pakokauhu? Pystynkö pääsemään euforiseen ja rentoutuneeseen tilaan? Mitä, jos nukahdan? Olen pienestä pelostani huolimatta pitkään halunnut kokeilla kelluntaa, ja tunnelma on kaikin puolin odottava.
Oulu Floatsilla on heti vastassa mukava työntekijä, joka rauhoittelee minua heti alkuun, esittelee tilat ja ohjeistaa, että miten kellunnassa toimitaan.
”Kun tankin näkee itse, hoksaa, että se on oikeastaan aika tilava”, kertoo Oulu Floatsin toimipistevastaava Krista Fält.
Fältin mukaan ensikertalaisia mietityttää eniten tankin koko ja se, että tarviiko kelluessa uima-asua.
”Mitään ei tarvitse mukaan. Riittää, että tuot itsesi. Meiltä löytyy kaikki pyyhkeistä pesuaineisiin ja luonnonkosmetiikkaan”.
Joitakin kellujia on mietityttänyt, että voiko tankkiin nukahtaa ja, että haittaako se.
”Kellunnan lopussa tulee musiikkia, jonka aikana viimeistään herää, jos on sattunut nukahtamaan. Muutamia kertoja ollaan käyty ovella koputtelemassa, jos kellujan uni on ollut sen verran syvää, ettei loppumusiikkikaan ole herättänyt”, Fält kertoo.
Astun suihkun kautta tankkiin ja vedän tankin kannen kiinni. Ahtaanpaikankammo ottaa vallan, ja nostan kannen heti raolleen. Myöhemmin kuitenkin huomaan, että tila ei ahdista, ja pystyn olemaan tankissa kansi kiinni. Yllättävän nopeasti ymmärrän, mistä kellumisessa on kyse. Kellumista on verrattu avaruudessa leijumiseen tai pilvien päällä makaamiseen. Tunnin kestävän kellunnan aikana saavutan ihan uudenlaisia tiloja, ja välillä jopa unohdan missä olen. Niskasärytkin tuntuvat hellittävän.
Kellumisen monet hyödyt
Rentoutuskellunnan avulla mieli ja keho pääsevät syvään rentoutumistilaan. Kellunnassa aivot saavat levähtää valolta, paineelta ja ääniltä, jolloin keho vapauttaa aineita, jotka vähentävät stressiä ja kipua.
”Ihmiset tulevat meille pääosin rentoutumaan. Moni yrittäjä käy nollaamassa ajatuksiaan tankissa, ja luovan alan ihmiset kokevat saavansa kelluessaan uusia ideoita”, Fält kertoo.
Kellunnassa voi syvärentoutua niin, että aivot menevät theta-taajuuksille. Theta-taajuuteen aivot menevät esimerkiksi juuri ennen nukahtamista. Tällöin keho tuottaa beta-endorfiinia, joka on kehon luontainen kivunlievittäjä.
Kelluntaan hakeudutaan myös erilaisten fyysisten oireiden takia. Osa hakee helpotusta iho-ongelmiin, joihin tankissa oleva Epsom-suola auttaa. Fältin mukaan eräs kelluja on saanut apua säännöllisestä kellunnasta onnettomuuden jälkeisiin kiputiloihin.
Kellunta on turvallista pandemian aikana
Kelluminen on oiva tapa rentoutua myös koronapandemian aikana. Fält kertoo, että suolavesi on jo itsessään steriiliä. Jokaisen kellujan jälkeen vesi suodatetaan filtterin sekä viruksia ja bakteereita tappavan uv-valon läpi. Tämän lisäksi yön aikana veteen lisätään vetyperoksidia ja puhdistusohjelmaa ajetaan kolmen tunnin ajan.
”Pidämme tietenkin myös yleisten tilojen siisteydestä huolta ja pyyhimme pintoja jokaisen asiakkaan jälkeen”, Fält kertoo.
Kellumassa voi Fältin mukaan käydä vaikka joka viikko. Osa kävijöistä käy säännöllisesti, osa silloin tällöin. Ensikertalaisen kannattaa ottaa mukaan avointa mieltä.
”Ei kannata säikähtää, jos ei heti tankkiin mennessä osaa rentoutua. Voi viedä parikin kertaa, että pääsee kunnolla kellunnan ytimeen”, Fält tiivistää.
Lähteet: oulufloats.fi
Kommentoi