Oulu on vuoden 2020 pyöräilykunta – pyöräily on osa kaupungin imagoa

Oulussa pyöräily on suosittua ympäri vuoden. Kuva: Pixabay

Pyöräilykuntien verkosto ry on valinnut Oulun vuoden 2020 pyöräilykunnaksi. Yhdistys kertoo asiasta tiedotteessaan.

Oulu on viime vuosien edistysaskelillaan antanut aihetta nousta mallikaupungiksi. Yhdistyksen mukaan Oulu on näyttänyt esimerkkiä niin baanaverkon toteuttamisessa, talvikunnossapidon jatkuvassa ja ennakkoluulottomassa kehittämisessä kuin poliittisten päättäjien pitkäjänteisessä ja myönteisessä suhtautumisessa pyöräilyn edistämiseksi.

Pyöräteillä on Oulussa pitkä historia

Tiedotteessa kerrotaan Oulun juurten hyviin pyöräilyolosuhteisiin olevan peräisin jo 1970-luvulta. Vuonna 1972 liikenneinsinööri Mauri Myllylä visioi Ouluun pyöräilyn tavoiteverkon vastustuksista huolimatta.

2010-luvulla pyöräilyolosuhteisiin on tehty paljon käyttäjille näkyviä toimenpiteitä. Erityisesti on keskitytty vanhan pyörätieverkon saneeraukseen ja tärkeimpien pyöräteiden muuttamiseen pyöräilyn laatukäytäviksi eli baanoiksi.

Vuonna 2018 Ouluun laadittiin yli 75 kilometriä kattava baanaverkkosuunnitelma, jota on toteutettu 2–4 kilometrin mittaisina osuuksina vuosittain. Varsinkin baanojen laatutasoon on kiinnitetty huomiota, ja myös muualle Suomeen on tarjottu Oulun baanarakentamisen oppeja.

Pyöräily on oululaisten ylpeyden aihe

Yhdistys kehuu Oulua myös pyöräteiden talvikunnossapidosta. Pyöräteiden auraus on priorisoitu korkeammalle kuin autoteiden auraus, ja esimerkiksi urakoitsijat velvoitetaan itse pyöräilemään sopimuksen kohteina olevilla pyöräteillä.

”Oulussa pyöräilyn edistäminen kuuluu kaikille. Pyöräily nähdään Oulussa osana kaupungin imagoa ja yhtenä merkittävänä vetovoimatekijänä, johon niin kuntalaiset, viranhaltijat kuin poliittiset päättäjätkin suhtautuvat positiivisesti. Pyöräily on oululaisten yhteinen asia ja ylpeyden aihe, ehkä jopa yhdistävä tekijä”, Oulun kaupungin liikenneinsinööri Harri Vaarala toteaa Pyöräilykuntien verkoston tiedotteessa.

Vuoden pyöräilykunta -tunnustus on myönnetty vuodesta 1991 alkaen esimerkillisestä työstä pyöräilyn edistämiseksi ja sen turvallisuuden parantamiseksi. Vuonna 2019 palkittiin Hattulan kunta.

Lähteet:

Pyöräilykuntien verkosto: ”Eihän moottoritietäkään kavenneta” – Oulu on vuoden 2020 pyöräilykunta

Oulun kaupunki: Oulu on vuoden 2020 pyöräilykunta

Kaleva: Oulu va­lit­tiin vuoden 2020 pyö­räi­ly­kun­nak­si – kehut ulot­tu­vat ny­ky­het­kes­tä 1970-lu­vul­le ja Mauri Myl­ly­län toi­min­taan

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*