Rehtoreiden uupumus kroonistunut – lukioiden rehtorit erityisen kovilla

Oulun normaalikoulun lukion rehtori Eija Kumpulainen saa tukea kollegoiltaan. Kuva: Jenni Isomäki

Opetusalan ammattijärjestö (OAJ) on julkaissut tänään Rehtoribarometri 2021 -tutkimuksen Helsingissä. Tutkimuksessa selviää, että rehtorien uupumus on kuluneen vuoden aikana kroonistunut ja syventynyt. Uupuneimpia ovat lukioiden rehtorit.

Uupuneiden ja uupumisriskissä olevien rehtorien määrä on lisääntynyt 2019 keväästä lähtien. Vastuu koulutuksen jatkumisesta pandemia-aikana on jäänyt pitkälti rehtoreiden harteille. Vuoden 2020 barometrin mukaan kohtalaista ja voimakasta uupumusta oli 17 prosentilla ja tänä vuonna 26 prosentilla.

Uupumisen syveneminen tulee ilmi professori Minna Huotilaisen tutkimusryhmän tuloksista. Huotilainen on yksi tutkimuksen toteuttajista. Hän on kartoittanut rehtorien stressiä, palautumista ja unta fysiologisin mittauksin. Rehtorin päivän stressaantunut aika on kasvanut entisestään. Stressaavaa aikaa on yli 15 tuntia vuorokaudessa, ja rentoa alle neljä tuntia.

”Tässä on kyse koulutuksen tasa-arvosta ja opetuksen tulevaisuudesta”, Suomen rehtoreiden puheenjohtaja Antti Ikonen kertoo tiedotteessa.

Tuloksissa näkyy alueellisia eroja. Kyselyn mukaan Lapissa, Keski-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa rehtorit kaikkien suurimmassa vaarassa menettää työkykynsä.

Lukion uudistukset kuormittavat rehtoreita

Lukion rehtoreita ovat kuormittaneet uusi opetussuunnitelma, oppivelvollisuuden laajentaminen ja ylioppilastutkinnon painoarvon kasvattaminen.

”Korona vielä kirsikkana kakun päälle”, kommentoi Oulun Madetojan musiikkilukion rehtori Jani Syrjälä.

Syrjälän mukaan työtä pitäisi jakaa henkilökunnalle, mutta opettajatkin ovat jo kuormittuneita.

”Töitä on vaan liikaa, mutta saan tukea ja apua rehtorikollegoilta, vararehtorilta ja opettajilta” Oulun normaalikoulun lukion rehtori Eija Kumpulainen kertoo.

Kumpulainen kertoo myös hakeneensa työterveydestä apua jaksamiseen. Syrjälän mielestä on tärkeää jättää aikaa palautumiselle.

”Täytyy yrittää huolehtia omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Erottaa työ- ja vapaa-aika toisistaan sekä jättää aikaa palautumiselle”, hän kertoo.

OAJ: Rehtorien uupuminen on kroonistunut

Yle: Suurin osa rehtoreista on jo uupumuksen partaalla – koulujen johtajien työtaakka on paisunut ja työhyvinvointi heikkenee edelleen

IL: Rehtorit ovat ajautuneet syvään uupumiskierteeseen – uhkaa jo koulutuksen tasa-arvoa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*