Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha tarjoaa nähtävää myös talvisin

Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha on avoinna ympäri vuoden. Kuva: Anton Kokkola

Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha on avoinna myös talvisin, mutta kasvilajeja on nähtävillä normaalia vähemmän, sillä kasvitieteellisessä ulkopuutarhassa ei ole talvikunnossapitoa. Kasvitieteellinen puutarha tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden tutustua pohjoisen kasvillisuuden monimuotoisuuteen sekä moniin uusiin harvinaisiin kasveihin. Yli 4000 eri kasvilajia sisältävää kokoelmaa ylläpidetään ympäri vuoden tutkimusta ja opetusta varten.

Talvi näkyy myös kasvitieteellisen puutarhan kävijämäärissä. Kesäisin puutarha on suositumpi, sillä ihmiset lomailevat ja ulkopuutarha on myös kokonaan käytettävissä. Kasvitieteellisen puutarhan puutarhuri Jari Klaavuniemi kommentoi kävijämäärää seuraavasti:

”Kesällä on tietysti enemmän kävijöitä kuin talvella, kun ulkopuutarhakin on käytössä.”

Vaikka kasvitieteellinen puutarha on kesäisin suositumpi, siellä on myös talvisin runsaasti nähtävää. Pyramidin muotoisissa kasvihuoneissa Romeossa ja Juliassa on nähtävillä noin 1200 kasvilajia eri ilmastoalueilta ympäri maailmaa. Kasveja on kerätty Välimerenilmaston, lauhkean vyöhykkeen, tropiikin ja subtropiikin ilmastoalueilta. Pyramideihin kerätyistä kasvikokoelmista erityisesti tropiikin kasvit ovat vaikuttava näky keskellä talvea. Trooppisella osastolla lämpötila pysyy talvisinkin 20 asteessa, mikä on mukavaa vaihtelua talven pakkasten keskellä.

Tropiikissa voi nauttia lämmöstä keskellä talvea. Kuva: Anton Kokkola

Klaavuniemen mukaan puutarhakasviosastolla on myös talvisin pieni aurattu reitti, mutta virallista talvikunnossapitoa ei ole. Reittiä ei ole hiekoitettu eikä kasvitieteellinen puutarha ole vastuussa, jos joku esimerkiksi liukastuu reitillä. Reitiltä on mahdollista ihailla lumen peittämiä ulkopuutarhan puita ja pensaita, jotka ovat talvisin varsin vaikuttavan näköisiä. Kasvitieteellisen puutarhan hortonomi Annikki Kestilä kuvailee yhdeksi talven hienoimmaksi näyksi omenapuut lumisateen jälkeen:

”Omenapuut ’kukkivat’ toisen kerran lumisateen jälkeen.”

Oulun yliopisto: Kasvitieteellinen puutarha

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*