Ravintoloita, liikuntaa ja kulttuuria — opiskelijakortti pienentää vapaa-ajan kustannuksia 

Opiskelijakortti tuo useita eri etuuksia Oulun alueen eri palveluihin. Kuva: Aarne Jäntti

Oulun ammattikorkeakoulun OSAKO ja Oulun yliopiston OYY tarjoavat runsaan määrän etuuksia opiskelijajäsenyyden avulla. Etuudet ovat hyödyllisiä esimerkiksi vapaa-ajan aktiviteettien kustannusten pienentämiseksi. 

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoilla on käytössään Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan OSAKOn opiskelijakortti. Oulun yliopistolla on vastaavana käytössään Oulun yliopiston ylioppilaskunnan OYY:n opiskelijakortti.  

”Ei tämä mikään kultakaivos ole” 

Oulun Rotuaarilla sijaitsevassa Ravintola Pekurissa käy paljon asiakkaita päivittäin. Ravintolan työntekijä Rauni Kanniala arvioi Pekurin päivittäisestä kävijäkunnasta yli 80 prosenttia olevan opiskelijoita. Hänen mukaansa Pekuri otti opiskelijan päivittäisen opiskelija-alennuksen käyttöön ravintolan siirryttyä vanhasta sijainnistaan nykyiselle paikalleen elokuussa 2020. 

”Ei tämä ravintola mikään kultakaivos ole, mutta opiskelijat ovat olleet todella tyytyväisiä, ja olemme saaneet hyvää palautetta”, Kanniala kommentoi opiskelija-alennuksen hyötyjä ja haittoja: 

Oulun alueella esimerkiksi Ravintola Pekurissa, Oamkissa sijaitsevassa Marassa ja Oulun yliopistossa sijaitsevissa Juveneus Restaurant Foodoossa ja Foodoo Gardenissa ateria maksaa opiskelijoille 2,95 euroa. Matalan hinnan taustalla on Kelan ateriatuki, jota se maksaa opiskelija-alennusta antaville ravintoloille. Ateriatuki on 2,55 euroa aterialta. Opiskelijaravintola vähentää tuen aterian hinnasta, eli opiskelija maksaa ateriasta tuen verran vähemmän. Kanniala toteaa Kelan valvovan ateriatuettuja ravintoloita keräämällä kuukausittaiset kävijämäärät. Tämän lisäksi ateriatukea saavien ravintoloiden on seurattava Kelan määrittämiä ravintoarvoja.  

Suurin osa Oulun alueen yksityisistä ravintolayrittäjistä ei kuitenkaan ole osana Kelan ateriatukea. Sen sijaan yrittäjät antavat vakioalennuksen tuotteistaan opiskelijoille. Esimerkiksi Pizzeria Fornello ottaa opiskelijakorttia näyttävien opiskelijoiden tilauksista kaksi euroa pois ja 45 Specialissa hanajuomista saa usean euron alennuksen.  

Kulttuuria ja liikunta-aktiviteetteja halvemmalla

Opiskelijakortti ja sen tuomat edut eivät pelkästään rajoitu vapaa-ajan ateriointiin. Oulun alueella on myös runsaasti teattereita ja museoita, joista opiskelijakortin avulla saa leikattua lippujen hinnasta muutaman euron pois.  

Merkittävin hinnanmuutos on Oulun teatterin omista näytöksistä, joista hinta tippuu normaalista 33 tai 39 euron lipusta 20 euroon opiskelijakortin avulla. Oulun Kärppien kausikortin hintakin putoaa 285 eurosta 225 euroon.  

Useat liikuntaseurat ja kuntosalit tarjoavat myös opiskelijoille alennuksia. Oulun kaupungin kuntosalit, uima- ja liikuntahallit antavat yli 40 prosentin alennuksen palveluistaan. Tämän lisäksi opiskelijakortti vaikuttaa Oulun kiipeilykeskuksen ja useiden eri kuntosalien kuukausijäsenyyden hintaan. 

Opiskelijakortin etuudet ylettyvät laajalle alueelle, ja tätä opiskelijat eivät aina tiedä. Monet hyödyt tulevat esiin pienellä vaivalla mahdollisesta alennuksesta kysyttäessä ja pitkällä aikajänteellä rahaa voi säästyä suuriakin määriä.  

Alta löytyy linkit kaikkiin etuksiin, mitä tarjotaan kullakin opiskelijakortilla.  

OSAKO:n sivut 

OYY:n sivut 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*