Jouluvalmistelut

Jouluvalmisteluja voi tehdä juuri sen verran kuin jokainen haluaa jouluun panostaa. Kuva: Pixabay

Marttojen vinkeillä luot joulutunnelman hetkessä. Aloita valmistelut siivoamisesta. Vuoden pimeimpänä aikana jokaista kodin nurkkaa ei tarvitse pestä ja hinkata, sillä tunnelmavaloilta mahdollisia likoja ei edes näe, eikä orastavaa joulutunnelmaa haluta pilata siivoamisesta stressaamisella.

Puolessa tunnissa viet tavarat oikeille paikoille, pyyhit ruokapöydän, viet roskat ja laitat astiat tiskikoneeseen. Tunnissa tai parissa voit pyyhkiä pölyt, imuroida, mopata lattiapinnat, pestä vessan ja silittää jouluisen liinan ruokapöytää varten. He, jotka haluavat tehdä suursiivouksen voivat normaalin viikkosiivouksen lisäksi pyyhkiä lattialistat, siivota kylpyhuoneen ja saunan, vaihtaa sänkyihin puhtaat lakanat ja tehdä tilaa jääkaappiin jouluruokien säilytystä varten.

On myös hyvä muistaa, että siivoustehtävät kannattaa jakaa tasapuolisesti kaikkien samassa taloudessa asuvien kesken. Joulusiivoukseen voi käyttää halutessaan ulkopuolista siivouspalvelua.

Perinteinen vai uusi menu

Piparkakut, joulutortut, erilaiset laatikot ja muut jälkiruoat voi tehdä myös erityisruokavalioversioina. Maidoton, munaton, gluteeniton, vegaani ja moni muu ruokavalio onnistuvat resepteillä, joita löydät helposti eri verkkosivuilta.

Marttojen verkkosivuilta, www.martat.fi/teemat/kodin-juhlat/joulu, löydät jouluideoiden ja -ruokien lisäksi vaihtoehtoja kokonaisille jouluruokamenuille. Moderni menu, 80 euron menu ja kalakasvis menu auttavat arjen keskellä päättämään, mitä joulupöytään halutaan, ja mitä kaikkea ruokakaupasta täytyy ostaa. Valmiit menut antavat hyviä esimerkkejä miten perinteistä joulupöytää voi muokata hieman tai uusia kokonaan erilaisilla ruokaresepteillä.

Herkkujen loihtiminen onnistuu myös jouluruokien tähteistä. Pienistäkin tähteistä voi tehdä uuden ruuan joulupöytään, jolla rikastaa pöydän valikoimaa entisestään. Esimeriksi rosollin tähteistä voi tehdä kasvispihvejä tai kasvissosekeittoa.

Koristelemalla piparkakut haluamallasi tavalla tuot uutta ilmettä ja omaa persoonaasi perinteisiin jouluherkkuihin. Kuva: Pixabay

Omanlainen joulu

Joulusta saa omanlaisensa itselle mieleisiä valintoja tekemällä. Valintoja voi tehdä liittyen esimerkiksi siivoukseen, ruokaan, koristeisiin, väreihin ja tuoksuihin.

Myös ilmastoystävällisyyden huomioiminen onnistuu aineettomilla lahjoilla, kiinnittämällä huomiota joululahjakäärepaperien materiaaleihin, kierrättämällä ja huomioimalla sähkönkulutusta. Perinteisen tinan voi korvata sokeritinalla.

Jouluisten käsitöiden tekeminen ja askartelu luovat myös joulunaikaan erityistä omaa kädenjälkeä. Käsitöitä ja askartelua voi tehdä omaksi iloksi kotia koristamaan tai vaikka lahjaksi. Ikkunakoristeita pahvista on helppo askarrella koko perheen voimin.

Tuoksun lisäksi joulukukat tuovat kotiin tunnelmaa ja väriä. Joulutähti on yleisin joulukukka, jota joulun alla koteihin ostetaan. Jo ostamalla pelkän itselle mieluisan joulukukan keittiönpöytää koristamaan, saa joulutunnelman kotiin hyvin vähällä vaivalla.

Muiden huomioonottaminen

Joulu on jokaiselle omanlainen aika vuoden loppupuolella. Joillekin se on iloista aikaa ja joillekin se ei sitä ole.

Huomioimalla edes pienellä hymyllä muita ihmisiä, esimerkiksi kauppareissulla, saatat tuoda iloa ja valaista toisen ihmisen joulun aikaa edes hetkeksi.

Vaikka alkoholillisten juomien nauttiminen jouluna olisikin yhdessä sovittu olevan sopivaa, mieti tarvitsetko alkoholia jouluna. Erilaisia glögijuomia, jotka eivät sisällä alkoholia, on tarjolla runsaasti kauppojen valikoimissa.

Jokainen viettää joulun niin kuin sen haluaa viettää. Kuva: Pixabay

Lähde: Marttojen vinkit jouluun

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*