Valojen käyttö polkupyörissä on poliisin mukaan lisääntynyt Oulussa.
”Tieliikennelain muutoksesta on noin kolme vuotta. Silloin valkoisen etuvalon ja punaisen takavalon käytöstä tuli pakollista hämärän ja pimeän aikaan. Sen jälkeen valojen käyttö yleistyi hurjasti. Tänä syksynäkin niitä on näkynyt paljon”, kertoo ylikomisario Tommi Heikkilä, Oulun poliisilaitoksen liikenneyksikön johtaja.
Oulu tunnetaan talvipyöräilyn mallikaupunkina. Muun muassa Oulun kaupunki kertoo sivuillaan, että oululaiset suosivat pyöräilyä talvellakin. Parantamisen varaa silti on, sillä takavaloa käytetään vähemmän kuin etuvaloa.
”Punaiset takavalotkin ovat yleistyneet, mutta puutteita on jonkin verran. Yleensä pyöräilijällä on etuvalo tai kypärään kiinnitetty valo, mutta takavalo puuttuu”, Heikkilä sanoo.
Muu varustus pyöräilijöillä on pääosin kunnossa, mutta myös heijastimet on hyvä muistaa.
”Pyörässä täytyy olla heijastimia. Kun eteen ja taakse on valot, pitäisi sivuprofiilinkin herättää jotenkin huomiota.”
Poliisi valvoo valojen käyttöä
Kun syysillat pimenevät, oululaisten pitäisi ottaa valot taas käyttöön. Poliisi seuraa tieliikennelain noudattamista.
”Oulun poliisilla on teemavalvontoja alkusyksystä. Niissä kiinnitetään huomiota esimerkiksi jalkakäytävillä ajamiseen, suojatiesääntöihin ja valojen käyttöön”, Heikkilä kuvailee.
Valvonta kohdistuu pääosin taajama-alueelle. Poliisi vahtii erityisesti niitä paikkoja, joissa tilastojen mukaan sattuu eniten onnettomuuksia. Seuranta ei rajoitu vain ratsioihin, sillä poliisi tarkkailee pyöräilijöitä kaiken aikaa.
”Päivittäistoiminta menee pitkälti niin, että partiot havainnoivat kevyttä liikennettä muun liikenteenvalvonnan ja partioinnin yhteydessä. Jos selkeitä puutoksia on, niihin puututaan”, Heikkilä kertoo.
Liikennevirhemaksun antamista harkitaan tapauskohtaisesti. Heikkilän mukaan pyöräilijä voi selvitä huomautuksella, jos valo on epäkunnossa, akku on tyhjä tai polkupyörän varustus on muuten kunnossa.
”On tietenkin ymmärrettävää, että akku voi loppua ajon aikana. Poliisi voi silloin huomauttaa, että lataa akku ensi kerralla täyteen, eikä liikennevirhemaksua silloin kirjata.”
Rangaistuksen voivat saada sellaiset pyöräilijät, jotka selvästi rikkovat tieliikennelakia.
”Selkeä puute on, kun pyöräilijä ajaa pimeässä mustissa vaatteissa ja ilman valoja tai heijastimia. Näin räikeästä tapauksesta poliisi on kirjannut 40 euron liikennevirhemaksun.”
Pimeänä ajamiselle on useita syitä. Jotkut pyöräilijöistä ovat yhä tietämättömiä valojen pakollisuudesta, mutta joillain heistä on myös toisenlaisia perusteluita.
”Tyypillisin selitys on se, että lähdin vain käymään pyörällä kaupassa tai en laittanut valoja, koska matka on näin lyhyt”, Heikkilä sanoo.
Valot tekevät pyöräilystä turvallisempaa
Poliisi ei tarkkaile valojen käyttöä kirjatakseen rangaistuksia, vaan valvonnan tarkoitus on suojella kevyttä liikennettä. Lainmukaista varustusta kannattaakin käyttää oman turvallisuuden vuoksi.
”Pyöräilijät ja jalankulkijat ovat liikenteessä heikommassa asemassa kuin autoilijat ja raskaat ajoneuvot, joten on äärimmäisen tärkeää tulla havaituksi liikenteessä. Vuosina 2020–2022 marraskuussa tapahtuneista onnettomuuksista yli kolmannes uhreista eli 36 prosenttia oli jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Se on valtava määrä”, Heikkilä sanoo.
Oululaisten on syytä olla tarkkana kaupunkiliikenteessä, sillä onnettomuuksia voi tapahtua myös valaistuilla taajama-alueilla.
”Valottomia pyöriä on hankala havaita, vaikka alueella olisi katuvalaistus. Tästä syystä pyöränvalo molempiin suuntiin on todella tärkeä”, Heikkilä muistuttaa.
Lähteet:
Kommentoi