Opiskelija kiistää Teemu Keskisarjan väitteet rikkaista opiskelijoista

Tytin (nimi muutettu) käsissä eivät kimalla irtokynnet.

Oululainen opiskelija ei allekirjoita Perussuomalaisten kansanedustajan Teemu Keskisarjan väitettä opiskelijoiden pröystäilevästä elämäntavasta. Keskisarja kommentoi lokakuun budjetti-istunnossa opiskelijoiden tilannetta hyväksi:

”Tämä keltainen kirja on täynnä hyvää ja kaunista nimenomaan opiskelijoille, kuten pitääkin”.

Hän viittasi siihen, että opiskelijat eivät ole köyhiä, kun heillä on varaa tekoripsiin, irtokynsiin ja kalliiseen partaveteen:

”Kampuksilla ei missään nimessä laahusta nälkiintyneitä nuorukaisia ja neitokaisia ryysyissä, ei sinne päinkään: irtokynnet kimaltavat, hieno partavesi tuoksuu, tekoripset räpsähtelevät…”

Jutussa anonyymisti esiintyvä kaksikymppinen Oulun yliopistossa opiskeleva englannin kielen ja kirjallisuuden opiskelija Tytti (nimi muutettu) on sitä mieltä, etteivät Keskisarjan mainitsemat ulkonäölliset seikat kerro opiskelijoiden varallisuudesta mitään:

”Ei ole todellista, että opiskelija tekee työn, jotta saa lainan ja opintorahan ja silti pitää purra kynsiä ja miettiä, onko tässä kohta pulassa opintojen edistymisen kanssa.”

Hallituksen tuoreessa budjettisuunnitelmassa, Keskisarjan mainitsemassa ”keltaisessa kirjassa”, tehdään merkittäviä leikkauksia sosiaalitukiin. Opiskelijoihin kohdistuu erityisesti opintorahan indeksikorotusten jäädyttäminen ja yleisen asumistuen leikkaukset. Vastaisuudessa opintolainaa taas on mahdollista nostaa aiempaa enemmän.

Tytti ei elä pröystäilevästi ja rahaa jää harvoin ylimääräiseen. Hän asuu soluasunnossa ja nostaa täydet 650 euroa opintolainaa kuukaudessa:

”Silti voin sanoa, ettei oma taloudellinen tilanne ole häävi.”

Rahaa menee lähinnä ruokaan ja muihin välttämättömiin kuluihin. Hän on huolissaan opintorahan indeksikorotusten jäädyttämisestä, koska on huomannut jo opiskeluiden aikana inflaation vaikutuksen ruokakassin hintaan.

”Olen kaupassa naurahtanut ironisesti joidenkin ruokatuotteiden hintojen nousulle, sekä muistellut kuinka vähän ne maksoivat opintojen alussa”

Keskisarja kannustaa opiskelijoita puheessaan menemään töihin, mikäli rahat eivät riitä:

”Ja jos elo kantakaupungin opiskelijayksiössä ahdistaa eikä ilmainen opiskelijalounas maita, niin tämä talousarvio kannustaa opiskelijoita menemään töihin tai jopa valmistumaan etuajassa.”

Tytin mukaan työnantajat eivät ole valmiita palkkaamaan opiskelijoita sellaisilla tuntimäärillä, että töissä käyminen olisi mahdollista opiskelun ohella. Sen takia lisätienestien hankkiminen töissä käymällä voi olla haastavaa.

Tytti on joutunut karsimaan harrastukistaan ja vapaa-ajan aktiviteeteista:

”Mietin välillä, että mitä kodin ulkopuolista kivaa edes teen?”

Hän harrastaisi muuten esimerkiksi kuntosalilla käymistä, mutta 20­­-30 euron kuntosalikortti on liian kallis. Hän ei käytä omien sanojensa mukaan baareissa käyntiin ”euroakaan” ja argumentoi stereotypiaa vastaan, jonka mukaan opiskelijat tuhlaavat kaikki rahansa juomiseen. Vuoden päähän suunniteltu ulkomaanmatka täytyy unohtaa, sillä hän ei ehdi keräämään siihen tarvittavia rahoja. Vaikka vaatteisiin menee jonkin verran rahaa hänen mielestään ne eivät ole huvitus vaan pikemminkin välttämättömyys:

 ”Kyllä, pukeudun paremmin kuin edustaja Keskisarja, mutta se ei tarkoita sitä, että opiskelijat kulkevat Louis Vuitton laukut olalla”, Tytti kertoo.

Yksiöiden hinnat ovat nousseet, minkä vuoksi Tytti on päätynyt soluasuntoon siitä huolimatta, että sillä on ollut vaikutusta negatiivisesti mielenterveyteen: Yksityisyyttä ei juuri ole, eikä voi rentoutua, kun täytyy ottaa muut kanssa-asujat huomioon. Tytti on mieluummin kampuksella kuin omassa kodissaan:

”Voin sanoa, että viimeinen vuosi on ollut aika raskas. Ei tee mieli olla kotona. Itse ainakin huomaan, että tulee oltua yliopistolla turhaakin asiaa tekemässä. Voisin lukea kirjaa kotona, mutta en mene, kun ei siellä kuitenkaan saa olla rauhassa.”

Tytti on huolissaan hallituksen suunnitelmista leikkauksista. Hän ei aio nostaa enempää opintolainaa koska on epävarma lainojen takaisinmaksusta. Tytti ei saanut Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöltä eli YTHS:ltä tarvitsemaansa hoitoa, mikä on pitkittänyt opintoja. Toiveena on valmistua korkeintaan puoli vuotta yli tavoiteajasta, jotta saisi mahdollisimman paljon hyvityksiä otetusta opintolainasta.

Nykyinen hallitus kannustaa opiskelijoita ottamaan lisää opintolainaa. Opintolainan korot ovat kuitenkin samanaikaisesti nousseet.

”Se on siinä mielessä kelju temppu, kun ei oikeasti puututa siihen ongelmaan”, Tytti kommentoi.

Hän uskoo, että saa maksettua lainat takaisin, koska ala työllistää hyvin. Kuitenkin hän naurahtaa aikaisemmille sukupolville, jotka pystyivät ostamaan omakotitalon ja auton heti valmistumisensa jälkeen. Hän myöntää, että huoli toimeentulosta vaikuttaa siihen, lähteekö toteuttamaan unelmiaan. Tytin mielestä budjettisuunnitelma on epäreilu ja lähettää terveiset hallitukselle ja Keskisarjalle:

”Ei kannata suututtaa tätä sukupolvea tekemällä elämisestä todella hankalaa, sillä me olemme ne, jotka maksamme teidän eläkkeenne.”

Lähteet:

Eduskunta.fi: Täysistunto 12.10.2023 klo 10

Iltasanomat: Näin hallitus leikkaa opiskelijoilta: ”siirtää velka­taakkaa nuorille”

Iltasanomat: Opinnoista valmistuneelle lankeaa jopa satojen euron lasku

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*