Prikka kiertoon -hanke vähentää ruokahävikkiä Oulun seudulla

Ruoka-avun tarve on kasvanut.

Helsingin Sanomat kertoi tänään artikkelissaan Turun seudun ruoka-avun olevan pahassa kriisissä. Lahjoitusten määrä on vähentynyt ja ihmisten avuntarve kasvanut.

Punaisen Ristin Oulun puheenjohtaja Laila Vainio ei näe tilannetta Oulussa yhtä pahana.

Oulun osaston ruoka-apu tekee yhteistyötä Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksen kanssa ja heidän avullaan ruoka jakaantuu tasaisemmin sitä tarvitseville. Hanke toimittaa jaettavaa hävikkiruokaa Kastellin ja Toppilan jakelupisteille. Logistiikkakeskuksen myötä on mahdollista vastaanottaa isompia elintarvike-eriä esimerkiksi tukusta. Suurempi erä voidaan jakaa pienempiin osiin elintarviketurvallisesti ennen ruuanjakoa. Aiemmin tämä ei ole ollut mahdollista kaikissa Oulun alueen ruoka-apuverkostoissa ja sen seurauksena on syntynyt ruokahävikkiä. Kaupat ja elintarvikeyritykset osallistuvat lahjoittamaan hävikkiruokaa. Myös yksittäisiä lahjoittajia osallistuu välillä Prikan kautta.

Vainio mainitsee ihmisten tiukentuneen taloustilanteen: kaikki haluavat säästää.

”Punalaputettuja tuotteita ostetaan enemmän, se on toisaalta hyvä hävikin suhteen.”

Hätä ja avuntarve tuntuu kuitenkin kasvaneen. Esimerkiksi tulevat sosiaaliturvaleikkaukset ovat vahvasti ihmisten mielissä. Ruokajonoissa on tuotu huolenaiheita esille. Puhelujen määrä yhdistykselle on lisääntynyt, vapaaehtoistyön vuoksi useimmiten puheluun ehditään vastaamaan vasta neljän jälkeen.

”Suoraan on pyydetty apua, on ollut kovasti huolta”, Vainio kertoo.

Tuleva joulu voi aiheuttaa myös huolenaiheita. Vainio nostaa esille erityisesti pienituloiset lapsiperheet.

Punaisen Ristin Oulun osasto mahdollistaa vapaaehtoistoimintaa kaikenikäisille. Yhdistyksen toimintaan kuuluu ruoka-avun tarjoaminen vähävaraisille ihmisille. Syksyn muutoksen myötä ruoka-apua ei jaeta enää tekstiviestivarauksella, ruokakassin voi noutaa ruokajakelusta ilman varausta. Kassin sisältö riippuu siitä, millaista hävikkiruokaa yhdistys on saanut.  

Lähteet:

Helsingin Sanomat: Turun seudun ruoka-apu pahassa kriisissä – Leipäjonossa yhä enemmän lapsiperheitä

Suomen Punainen Risti: Ruoka-apu | RedNet

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*