Nuorten käsityöläisten joulumyyjäiset Valkeassa – ”Työpaja on antanut rytmiä elämään”

Valkean kauppakeskuksen nuorisotilassa, Nurkassa kuhisee. Nuorten työpajojen joulumyyjäiset ovat täydessä touhussa. Oulun kaupungin nuorten työpajat ovat valmistelleet viime viikkoina käsityötuotteita myyntiin, joita myydään yhden päivän ajan. Kahdella pöytärivillä komeilee nuorten käsitöitä pitkissä riveissä, ja tekijät itse ovat niitä pöytien takana kauppaamassa.

Nuorten työpajojen ohjaajat Päivi Kuoppala (vasemmalla) ja Marja Pyhtilä antoivat haastattelun nuorten hoitaessa asiakaspalvelun. Kuva: Tuomas Soukka

Työpaja nuorisotyöttömyyttä vastaan

Oulun kaupungin nuorten työpajat on tarkoitettu 17–29-vuotiaille oululaisille työttömille nuorille. Nuorten työpajoja on yhteensä kaksitoista, joista neljä myyvät tuotteitaan joulumyyjäisissä. Työpajojen ohjaajat Marja Pyhtilä ja Päivi Kuoppala seuraavat suojattiensa omatoimista työntekoa sivusta.

’’Nuoret tekevät työsopimuksen pajalle. He voivat olla pajalla palkkatuella tai oppilaitosyhteistyön tuloksena, mutta suurin osa nuorista on työkokeilussa’’, kertoo Pyhtilä.

Nuoret ohjautuvat työpajalle työllisyyspalvelujen kautta, mutta osa nuorista on itse hakeutunut pajalle kuultuaan siitä kaverilta tai etsittyään tietoa verkosta.

Melina Myllyaho (vasemmalla), Vera Ansamaa (keskellä) ja Milla Holappa kertovat työpajan antavan taitoja, kavereita ja rytmiä elämään. Kuva: Tuomas Soukka

Työpaja antaa sisältöä arkeen

Melina Myllyaho, Vera Ansamaa ja Milla Holappa ovat palvelualttiina myyntipöytänsä takana. Heidän pöydällään komeilee muun muassa korvakoruja, joulukortteja ja kangaskasseja. 20–24-vuotiaat nuoret kertovat olevansa käsityöpajalta.

’’Olen saanut työpajatoiminnasta paljon uusia taitoja ja uusia kavereita’’, kertoo Myllyaho.

’’Työpaja on antanut rytmiä elämään. Työskentelystä saa sisältöä arkeen’’, kertoo Holappa ja muut nuoret ilmaisevat olevansa samaa mieltä.

Nuoret ovat saaneet myytyä tuotteitaan päivän mittaan ja opetelleet myös muita myyntiin liittyviä taitoja.

’’Me olemme käyneet myös mainostamassa meidän myyjäisiämme tuossa kauppakeskuksen käytävällä’’, Myllyaho kertoo.

Nuoret kertovat tekevänsä myös tilaustöitä arkisessa pajatoiminnassaan.

Haastattelun jälkeen nuoret osoittavat myyntitaitojaan myös käytännössä.

’’Osta jotain mukaasi!’’, käy ystävällinen kehotus kiitosten ja hyvästien päätteeksi. Mukaan lähtee vihreänsävyiset korvakorut pukinkonttiin.

Käsityöpajan nuoret myivät pisteellään muun muassa korvakoruja. Kuva: Tuomas Soukka

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*