Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry julkaisi verkkosivuillaan artikkelin, jossa väitetään luonnossa saavutettavan parempia oppimistuloksia kuin sisätiloissa. Jutussa painotetaan erityisesti, että opetuksen ohjaus olisi avainasemassa luontoympäristössä tapahtuvassa opetuksessa.
Artikkelissa oli viitattu Frontier in Psychologyn julkaisemaan vertaisarvioituun tutkimukseen, joka tukee väittämää. Vaikkakin Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry:n juttu onkin kirjoitettu heidän näkövinkkelistään, perusajatus tutkimukseen kanssa on sama.
Ympäristöpsykologi ja psykologian tohtori Kirsi Salonen kertoo, että luonnossa tapahtuvan oppimisen hyödyt voivat johtua luontoympäristön ja siellä käytössä olevien pedagogisten menetelmien yhdistelmästä. “Selitys oppimisen hyötyihin löytyy tästä asioiden yhdistelmästä: aktiivinen, ”hands-on”, oppilaslähtöinen ja yhteistyöhön perustuva oppiminen ovat tehokkaimpia oppimisen kannalta”, hän toteaa.
Eri tutkimukset osoittavat väitteellä olevan totuuspohjaa. Väitettä kumoavia tutkimuksia ei ole julkaistu. Sari-Anne Hämäläinen tutki pro gradu -tutkielmassaan oppilaiden omia kokemuksia luokkahuoneessa oppimisesta verrattuna muussa ympäristössä oppimiseen. Oppilaiden oma kanta oli, että luokkahuoneessa oppisi parhaiten, mutta aineistolla ei ole juurikaan tieteellistä arvoa.
Totta vai tarua? Totta.
Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry:n julkaisema artikkeli pitää paikkaansa. Tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi ADHD-oireet voivat helpottua luonnossa, vehreät näkymät luokkahuoneesta parantavat oppilaiden keskittymiskykyä ja että vihreämpi ympäristö on tärkeää lapsen fyysiselle ja psyykkiselle kehitykselle.
Teksti: Anu Keränen, Marko Männistö, Riina Koskikero
Lähteet:
Luontokoulut.fi: Tutkimus vahvistaa: Ulkona luonnossa saavutetaan parempia oppimistuloksia
Could Exposure to Everyday Green Spaces Help Treat ADHD? Evidence from Children’s Play Settings
Seminar Proceedings of the Countryside Recreation Network: Education in the Outdoors
Kommentoi