Heijastimia hehkuttava kampanja käynnissä – ”Suunnitteilla myös Ouluun”

Valot ja heijastimet ovat tarpeen pimeällä. Kuva: Pixabay

Liikenneturva ja Suomen poliisi kampanjoivat tällä viikolla yhdessä pyöräilyjärjestöjen kanssa heijastimien ja valojen käytöstä kevyessä liikenteessä eri puolilla Suomea. Kampanjan tarkoituksena on saada ihmisiä lisäämään heijastinten ja pyöränvalojen käyttöä.

Liikenneturvan Oulun yhteyspäällikön Eero Kalmakosken mukaan tämä tarkoittaa käytännössä Liikenneturvan työntekijöiden jalkautumista kevyen liikenteen käyttäjien pariin. Kevyttä liikennettä tarkkaillaan ja ihmisiä kehotetaan heijastimien ja valojen käyttöön. Kampanja-alueilla lahjoitetaan myös heijastimia.

Kalmakoski kertoo, että ihmiset suhtautuvat tällaisiin kampanjoihin pääosin positiivisesti. Hän sanoo kevyen liikenteen käyttäjistä suurimman osan olevan sitä mieltä, että kampanjan järjestäjät ovat hyvällä ja tärkeällä asialla.

”Varsinkin autoilijat ymmärtävät kampanjan idean, koska he eivät meinaa nähdä auton sisältä mitään tällaisilla keleillä”, Kalmakoski kertoo.

Kampanjointia luvassa Ouluunkin

Kampanja on käynnissä tällä hetkellä Kuopiossa, Mikkelissä ja Joensuussa. Kalmakoski paljastaa, että myös Ouluun on tulossa samanlainen kampanja.

”Kyllä voi sanoa, että on puhuttu jalkautumisesta. Tarkoitus on vielä suunnitella lisää ja ajankohtaa ei ole lyöty lukkoon, mutta kyllä tällainen kampanja Oulun kaupungille suunnitteilla on.”

Heijastimien ja valojen käyttöä seurataan Kalmakosken mukaan aluetoimipisteiden kautta dataa keräämällä. Hän toteaa Oulun olevan keskitasoa ja linjaa, että kaupungin valaistuilla taajamilla liikuttaessa jalankulkijoista noin puolet käyttää heijastinta. Pyöränvalojen käytön Kalmakoski kertoi lähes viisinkertaistuneen Oulussa heti lakimuutoksen jälkeen.

”Ollaan lainkuuliaista ja turvallisuusmyönteistä kansaa. Jos tätä lain määritelmää ei olisi tullut, niin valojen käyttö ei olisi lisääntynyt näin paljon.”

Aiemmin syksyllä julkaistussa Kalevan artikkelissa Kalmakoski kertoi suurimman syyn heijastimen käyttämättä jättämiselle olevan unohtuminen, eikä hänen linjansa ole muuttunut. Hän muistuttaakin, että heijastimet kannattaa hoitaa heti syksyllä valmiiksi takin taskuun.

”Nyt kun pimeä kausi on alkanut, täytyy kiinnittää huomiota, että olisi tarpeeksi näkyvä. Överiksi heijastimien käyttöä ei voi vetää ja kannattaa sonnustautua tarkkaan. Myös autoilijoiden täytyy ottaa nopeutta alas pimeällä”, Kalmakoski lisää.

Yle: Heijastinten ja pyörän valojen käytöstä muistutetaan taas – tempauksissa jaetaan tuhansia pyörän valoja

Kaleva: Lii­ken­ne­tur­van seu­ran­ta: Hei­jas­tin­ta käyttää noin puolet pi­meäl­lä taa­ja­mas­sa – useampi käyt­täi­si, mutta unoh­te­lu on yleistä

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*