Oululaiset voivat auttaa ukrainalaisia usean tahon kautta

Oululaisilla on ollut Regina Yaroskayan mukaan todella iso halu auttaa ukrainalaisia. Kuva: Joni Karppinen

Voimala 1889:ssa järjestettiin viime viikon torstaina tukikonsertti Ukrainan sodasta kärsivien hyväksi. Oululaiset voivat osoittaa tukensa ja auttaa kriisin uhreja muun muassa Suomen Punaisen Ristin, Oulun diakonissalaitoksen ja Help Center Ukraine -vapaaehtoisjärjestön kautta. Kyseiset järjestöt olivat tapahtumassa kertomassa toiminnastaan.

Lahjoituksia talvivaatteiden muodossa

Oulun Diakonissalaitos perusti keväällä keskustaan Helmi-kahvilan, joka toimii myös ukrainalaisten kohtaamispaikkana, kertoo projektikoordinaattori Regina Yarotskaya.

”Teemme tiivistä yhteistyötä Help Centerin kanssa ja olemme pystyneet toimittamaan Suomeen saapuneille ukrainalaisille materiaalista apua, muun muassa talvivaatteita, keittiötarvikkeita ja ruokalahjoituksia”, kertoo Yarotskaya.

Yarotskaya toimii tukihenkilönä maahanmuuttotaustaisille henkilöille ja on ollut mukana perustamassa ODL:n Turvaverkko-esiselvityshanketta. Tavoitteena on selvittää työllistymispolkujen mahdollisuuksia ja edistää kotoutumista vapaaehtoistoiminnalla. Yarotskaya kertoo, että hanketta avustavat myös Nuorten Ystävät sekä Oulun seurakuntayhtymä.

Help Centerissä vapaaehtoisena työskentelevä Irina Shlapakin pakeni itsekin Suomeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaan. Hän kertoo sopeutuneensa hyvin.

”Oulu on nyt kotikaupunkini ja sen asukkaat ovat uusia ystäviäni ja perhettäni”, toteaa Shlapakin ja uskoo selviävänsä kylmästä talvesta.

Suomen Punaisen Ristin puolesta paikalla ollut Elina Seppänen kertoo, että heidän vastaanottamansa taloudellinen tuki menee suoraan Ukrainaan erilaisiin avustusoperaatioihin.

Tukikonsertissa esiintyi tuttuja nimiä

Ainolan puiston läheisyydessä sijaitsevassa Voimala 1889:ssa nähtiin esiintymässä Jukka Takalo, duo Amelia Kisner ja Nanna Louhela, Ari Vaalamo sekä duo Mikko Koskela ja Jussi Kallio. Tukikonsertin noin 1 500 euron tuotot jaetaan tasan SPR:n ja Help Center Ukraine -vapaaehtoisjärjestön kesken.

Tilaisuudessa kuultiin Jukka Takalon hitti ”Jokainen on vähän homo”. Kuva: Joni KarppinenAknestik-yhtyeen nokkamies Jukka Takalo kokee taiteella olevan merkitystä, jota ei aina rauhan aikana muisteta.

”Jos kansa halutaan vaientaa, ensin tapetaan taiteilijat”, hän kertoo esimerkinomaisesti.

Ensimmäistä kertaa oman kappaleensa konsertissa esittänyt Amelia Kisner halusi lähteä mukaan auttamisen halusta.

”Mielestäni kaikilla ihmisillä on tietynlainen vastuu auttaa muita ja yrittää tehdä maailmasta parempi”, pohtii Kisner.

Tapahtuman ideoinut ja juontanut kirjailija Päivi Tuulikki Koskela on tyytyväinen konsertin onnistumiseen.

”Kiitosta tuli taloudellisen tuen lisäksi erityisesti siitä, kuinka paljon oululaisten auttamisen halu välittyy”, Koskela kertoo viitaten keskusteluihin paikalla olleiden ukrainalaisten kanssa.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*