Oskar Osala harkitsi myös uransa päättämistä – sopimus Kärppiin oli lopulta selkeä päätös

Oskar Osalan ja Kärppien välinen sopimus kattaa kuluvan kauden. Kuva: Sami Ikonen

Oulun Kärpät paljasti viime viikolla ison siirtouutisen. Suomen olympiajoukkueeseen viime talvena kuulunut hyökkääjä Oskar Osala oli palaamassa pelitauoltaan ja laittanut puumerkkinsä loppukauden mittaiseen sopimukseen.

Viime kaudella KHL-suurseurassa Metallurg Magnitogorskissa kiekkoillut pistenikkari päätti viime keväänä pitää hetken huilia jääkiekosta ja keskittyä muihin hänelle tärkeisiin asioihin. Palattuaan takaisin siirtomarkkinoille Osala oli herättänyt kiinnostusta laajalti, myös KHL:ssä. Ennen valintaansa hyökkääjä laittoi kaikki vaihtoehdot samalle riville ja punnitsi niiden jokaisen hyvät ja huonot puolet. Osala mainitsee, että myös peliuran lopettaminen oli yksi vaihtoehdoista.

”Minä halusin, että uran lopettaminen oli siinä muiden vaihtoehtojen joukossa ja miettiä miltä se tuntuisi. Annoin tavallaan itselleni mahdollisuuden harkita sitä. Mietin, että jos minun on lopettava, niin sitten lopetan. Se tuli lopulta hyvin selväksi, ettei vielä ole sen se aika”, Osala kertoo.

30-vuotias kiekkoilija päätti palata takaisin Suomeen yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Sopimuspäätökseen vaikutti useat tekijät. Hänen puolisonsa on asunut Oulussa, kärppäpelaajat Lasse Kukkonen, Mika Pyörälä ja Atte Ohtamaa ovat Osalan tavoin kokeneita maajoukkuekasvoja ja päävalmentaja Mikko Manner on tuttu mies jo vuosituhannen alusta, kun hyökkääjä edusti vielä kasvattajaseuraansa Vaasan Sportia. Kärppien käskyttäjä herättääkin Osalassa paljon innostusta.

”Arvostan Mikkoa ihmisenä ja valmentajana tosi paljon. On hienoa, että pääsen kokemaan vierestä, miten hän toimii arjessa. Olen innoissani, että saan olla tässä organisaatiossa mukana”.

Osala paljastaa, ettei hän ole seurannut Liigaa kovinkaan aktiivisesti. Viime vuosina hän on katsonut telkkarista pääosin vain tarvittavat KHL-ottelut, joten Liigan nykyinen luonne on miehelle vielä pieni arvoitus.

”Viime vuoden finaalit kyllä katsoin. Muuten olen nähnyt pelejä sieltä täältä. En seuraa lätkää muuten kuin mitä tarvitsee. Rehellisesti sanottuna olen pihalla SM-liigan tämänhetkisestä tasosta”.

Reilun viikon harjoiteltuaan Kärppien miehistössä Osalalle on käynyt selväksi, ettei paluu tositoimiin tapahdu kädenkäänteessä. Vaikka miehen taidot ja peliäly ovat säilyneet entisillään, fyysisessä kunnossa on vielä reilusti petrattavaa. Treeneissä mies kestää toisten perässä vielä alussa, mutta pitkässä rasituksessa tauon vaikutukset tulevat esiin ja keho väsyy liian nopeasti.

”Kyllä minä sen 15 sekuntia jaksan luistella kenen tahansa kanssa, mutta sen jälkeen kone alkaa hyytymään. Kestävyyden kanssa pitää vielä paiskia töitä”.

Oulussa on vapaampaa

Muutto Ouluun ei tuottanut Osalalle päänvaivaa, sillä tarvittavat järjestelyt hoiti Kärppien organisaatio.

”Kärpät teki minulle kaikesta niin helppoa”.

Hyökkääjä on kertonut seuran sivuilla, että Suomessa pelaaminen ja eläminen on monella tavalla vapauttavampaa kuin mitä se oli Venäjällä. Hän sanoi esimerkiksi, että Venäjällä arki pyöri lujasti jääkiekon ehdoilla.

Samanlaista kokemusta hän ei odota Oulussa. Painojen nostelua ja golfia harrastava Osala uskoo nauttivansa olostaan Pohjois-Pohjanmaalla puolison ja tuttujen lähettyvillä.

”Elämään kuuluu paljon muutakin kuin jääkiekko”, Osala muistuttaa.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*