Nuuska ei ole vain pohjoismaiden trendi

Perinteinen ruotsalainen pussinuuskan kiekko Kuva: Sami Aspelund

Nuuskaaminen ei ole vain pohjoisruotsalaisten maalaispoikien tapa, kuten monesti luullaan, vaan nuuskan tarina on alkanut samalla nuotilla kuin poltettavan tupakankin. Mesoamerikkalaiset alkuperäiskansat käyttivät tupakkaa myös nuuskan tavoin poltettavan muodon rinnalla. Tupakan rantauduttua Eurooppaan oli nenänuuska yksi ensimmäistä tupakankäyttötavoista. Aasian ja Amerikan nuuskatkin poikkeavat suuresti nuuskasta joita pohjoismaissa tai Euroopassa nähdään.

Historian saatossa ihmiskunnan rinnalla on kulkenut monenlaisten eri päihteiden ja ilolienten lista. Tupakan voidaan monilla tavoin ajatella olevan näistä päihteistä menestynein, sillä alkoholin ja kahvin rinnalla se on yksi laajimmalle levinneistä sielunvoiteistamme. Historian aikana tupakkaa on tervehditty suurena ihmelääkkeenä ja käytetty monissa eri muodoissa sekä käytännössä jokaisella mantereella. Vaikka nyky-yhteiskunnassa keskusteluun nousseet terveysarvot ovatkin poltettavien tupakkatuotteiden haluttavuutta vähentäneet, tupakka on onnistuneesti muuttanut muotoaan pysyäkseen vielä povitaskujemme sisällä.

Nuuska on yksi esimerkki muuntautumisesta ”savuttomaan” yhteiskuntaan. Nuuska ei savua eikä lemua, joten se on onnistunut hiipimään monien ylähuuliin. Nuuskankäytön yleistyminen on huolestuttanut monia vanhempia, koska nuoret pystyvät piilottamaan helpommin nuuskan kaltaisen paheen kuin vanhakantaisen savukkeen. Kalevan mukaan nuuskaa kokeilleiden 16-vuotiaiden nuorten määrä on jo kolmannekseen ikäluokastaan

Nuuska on kuitenkin käsitteenä monimerkityksellinen. Väärinkäsitykset siitä, ”mitä nuuska on”, ovat yleisiä ja tästä johtuen monet eri tutkimukset sekoittavat eri nuuskat ja niiden terveysvaikutukset yhden kattokäsitteen alle. Suomessa milteinpä ainoa tapa on ollut ruotsalainen kostea suunuuska. Uusimmat tutkimukset näyttävät, että pohjoismaisen nuuskan syöpäriski on yllättävän pieni muihin nuuskin verrattuna. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan 90 prosenttia suutupakan käyttäjistä asuu eteläisissä Itä-Aasian maissa. Myanmarissa nuuskankäytön yleisyys miesten joukossa on jopa yli 50 prosenttia. Näissä maissa käytettävässä nuuskassa on yleensä paljon enemmän haitallisia lisäaineita ja niiden valmistukseen on käytetty hygieenisesti kyseenalaisia valmistusmetodeita.

Nuuskaan liittyviä tutkimuksia siis varjostanee Itä-Aasian maiden sille aiheuttama maine. Ruotsissa pitkät epidemiologiset tutkimukset eivät kuitenkaan ole tukeneet tutkimuksia, joissa nuuskana on käytetty joko amerikkalaista tai aasialaista nuuskaa.

Nimettömänä pysyttelevän hammaslääkärin mielestä ruotsalainen nuuska ei näyttäydy pelottavana asiana.

”Ruotsissa ei mielestäni ole enempää suusyöpää muihin maihin verrattuna.”

Hammaslääkäri kehottaa kuitenkin valppauteen, sillä jotkut maustetut nuuskat voivat sisältää yllättävän paljon sokeria ja olla sitä kautta haitallisia hampaille. Suoraan nuuskasta tulevia terveysriskejä ovat suurimmaksi osaksi nikotiinin aiheuttamat suun limakalvojen ärsytys sekä verenkiertoelimistön häiriöt.

”Mutta täytyy muistuttaa, ettei nuuska terveellistä ole ja nikotiini on se tappava aine”, hammaslääkäri haluaa vielä huomauttaa.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*