Nuorten mielenterveysongelmat ovat yleistyneet – kadulta löytyy apua

Terapiaan voi kävellä suoraan kadulta. Kuva: Eerik Haukipuro

Oulun evankelisluterilainen seurakunta tarjoaa nuorille ilmaista lyhytterapiaa. Keväällä 2022 alkanut walk in -terapia on ollut suosittua nuorten keskuudessa. Walk in -terapia on matalan kynnyksen toimintaa 16–29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille.

Oulun seurakunnan erityisnuorisotyöntekijä ja ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Ansku Saukkomaa kertoo toiminnasta.

”Teemme päivystysluonteista toimintaa. Terapiaa on keskustassa seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön toimitilassa Kivijalassa keskiviikkoisin kello 15–18 ja Kaakkurissa Pyhän Andreaan kirkossa perjantaisin kello 15–17.”

Paikan päällä on kolme työntekijää, joista vähintään kahden pitää olla terapeutti. Terapiaan voi mennä kuka tahansa ilman ajanvarausta ja ilmaiseksi.

”Emme kysy myöskään nuorten henkilötietoja, emmekä kirjaa mitään ylös. Terapiaan osallistutaan nimettömästi”, Saukkomaa kertoo.

Uskonnollinen vakaumus ei vaikuta

Alun perin korona-aikaan Tampereella aloitettu terapiamuoto on levinnyt sittemmin koko Suomeen. Sitä järjestetään nyt jo 12 eri paikkakunnalla. Oulussa terapia on ollut suosittua.

”Tämän syksyn aikana nuoria on ollut noin 60–70. Keskimäärin päivässä nuoria käy kahdesta kolmeen. Joinain päivinä nuoria käy vähemmän ja joinain enemmän.”

Vaikka terapia on seurakunnan järjestämä, nuorella ei tarvitse olla uskonnollista vakaumusta osallistuakseen. Terapeutit ovat terapiatyön ammattilaisia ja nuoret saavat puhua heidän kanssaan valitsemistaan asioista.

”Emme kysy kuuluuko nuori kirkkoon, tai uskooko hän jumalaan. Tätä kutsutaan kirkon walk in -terapiaksi siksi, koska tämä on seurakunnan organisoima. Yhteistyökumppanimme voi kuitenkin olla mistä tahansa. Meillä on kirkon työntekijöiden lisäksi myös paljon vapaaehtoisia, jotka ovat eri alojen ammattilaisia tai pitkän terapiatyön tehneitä.”

Nuorten terapian tärkeys on korostunut. Heidän mielenterveysongelmistaan on uutisoitu laajasti viime aikoina. Jonot mielenterveyspalveluihin ovat pitkät.

”Nuori voi tulla tänne ennen kuin asiat menevät niin huonosti, että tarvitsee pitkäkestoista hoitoa. Näen tämän siksi myös ennaltaehkäisevänä työnä. Ei tarvitse odottaa jonossa”, Saukkomaa toteaa.

Suurin osa palvelua käyttävistä nuorista ovat noin 20–vuotiaita. Terapian nimettömien palautteiden mukaan nuoria vaivaa monet eri asiat kuten ihmissuhteet, seurusteluasiat, mielen hyvinvointi, päihteet, jaksaminen ja koulu.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*