Nuorten kulttuuripääkaupunki – Oulu aikoo tuoda nuoret esille vuonna 2026

Oulussa on paljon erilaista kulttuuritoimintaa nuorille, esimerkiksi Hollihaan skeittipuisto. Kuva: Eerik Haukipuro

Oulussa pidetään nuorten osallisuutta tärkeänä tekijänä kulttuuripääkaupunkia rakennettaessa. Oulu on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026, ja toiminnan suunnittelu on jo käynnissä. Oulu2026-projektin toiminnasta vastaa Oulun kulttuurisäätiö sr., jonka tavoitteena on kehittää Oulua kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina.

Euroopan kulttuuripääkaupungit ovat aiemmin luoneet kulttuurisisältöä laajasti eri ikäryhmille, ja useina vuosina nuorisokulttuuri sekä nuorille järjestettävät tapahtumat ovat olleet merkittävä osa ohjelmaa.

Oululainen 24-vuotias Santeri Nissinen on ollut monessa oululaisessa kulttuuritapahtumassa mukana. Useampana vuonna Oulun musiikkivideofestivaaleilla työskennelleenä hän kertoo tapahtuman olleen aina hyvin järjestetty. Santerin mielestä Oulun kaupunki on tuottanut riittävän laajasti kulttuuritapahtumia nuorille.

”Tapahtumia sekä monia erilaisia mahdollisuuksia ilmaista itseään on hyvin tarjolla. Muun muassa Pikisaaressa järjestetään paljon pieniä tapahtumia liittyen esimerkiksi kuvataiteeseen.”

Kehitysideoita nuorisokulttuurin kohentamiseksi Oulussa hän ei kuitenkaan keksi.

Oulu2026-tiimin osallisuuskoordinaattori Mirja Syrjälä kertoo nuorten asioiden olevan tärkeä osa kulttuuripääkaupunkiprojektia. 

”Yhtenä tavoitteena on tuoda nuoret ja heitä kiinnostavat sisällöt esille monella tavoin.”

Vaikka Oulun kulttuurisäätiön hallituksessa ei ole ollenkaan nuoria päättämässä asioista, tavoite on silti saada heidän äänensä kuuluviin.

Syrjälä kertoo ensi vuonna tulevasta ohjelmahausta, johon nuoretkin voivat osallistua omilla projekteillaan.

”Tavoitteena myös on tehdä yhteistyötä jo olemassa olevien rakenteiden kanssa kuten Oulun nuorisovaltuuston ONE:n. Mukana on myös muita kulttuuriohjelmaprojekteja, jotka ovat keskittyneet nuoriin ja joissa on nuoria vaikuttamassa.”

Yksi Oulu2026-projektin yhteistyökumppaneista on Oulu Urban Culture ry. Yhdistys on mukana luomassa kulttuuripääkaupungin ohjelmaa, ja sen tavoitteina on edistää nuorten aikuisten omaehtoista kulttuuritoimintaa.       

Mistä Euroopan kulttuuripääkaupunki-projektissa on kyse?
 
·     Euroopan komission ohjelma, jossa valitaan yksi tai useampi Euroopan kaupunki, joka toimii kulttuuripääkaupunkina yhden vuoden ajan.
·     Luotu vuonna 1985, ja kunnia on tähän mennessä annettu yli 60:lle kaupungille.
·     Ennen Oulua suomalaisia kulttuuripääkaupunkeja ovat olleet Helsinki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011.
·     Tavoitteena muun muassa on korostaa Euroopan eri kaupunkien kulttuurien monimuotoisuutta ja rikkautta.
·     Hyvä mahdollisuus tuoda eloa kaupungin kulttuurille ja lisätä turismia.

Lähteet: Oulu2026

Oulu Urban Culture ry.

Euroopan komissio

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*