Normaalia lämpimämpi marraskuu – miten käy talviurheilun? 

Hiihto on yksi suosituimmista talviurheilumuodoista Oulun alueella. Kuva: Pexels

Marraskuu on ollut tavallista lämpimämpi ja se on vaikuttanut talviurheiluun Oulun alueella. Haasteita on ollut luistelukenttien jäädytyksessä ja niiden kunnossapidossa, eikä Ruskotunturin lumetusta ole voitu aloittaa ennen pakkasten alkua.

Lisäksi hiihtomahdollisuudet ovat olleet olemattomat lumettomuuden takia.Sankivaarassa sijaitsee Oulun seudun ainoa käytössä oleva hiihtolatu. Latu avattiin sateisena ja miltei kahdeksan asteen lämpötilassa perjantaina 11. marraskuuta. Sen jälkeen latua on pidetty auki, mutta se on ollut välillä todella huonossa kunnossa kivien ja sohjon vuoksi.  

Ruskotunturin lumetus myöhässä  

Oulun Ruskotunturilla lämpimät säät ovat vaikuttaneet lumetukseen.  

“Nyt ollaan kaksi viikkoa myöhässä lumetuksissa verrattuna viimevuoteen”, kertoo Ski Oulu Oy:n toimitusjohtaja Kalle Kyhälä

Kyhälä kuitenkin uskoo, että rinteet saadaan avattua suunnitellusti 6. joulukuuta. 

“Jos plussakelit jatkuisivat vielä yli joulukuun puolenvälin niin olisi syytä huoleen.”  

Sähkön hinnannousu voi myös vaikuttaa Ruskotunturin lumetukseen merkittävien lisäkustannusten myötä.  

Vaikka myöhäinen talvi vaikuttaakin talviurheiluun, ei sillä ainakaan toistaiseksi ole ollut merkitystä talviurheiluvälineiden myyntiin Oulussa.  

“Loka-marraskuu on muutenkin hiljaista aikaa myynnille, joten lämpimät ilmat eivät ole vaikuttaneet myyntiin”, kertoo Tuomas Rantasuomela Budgetsportista.  

Talviurheiluvälineiden myynti kasvaa vasta joulun lähestyessä. Kyhälän tavoin myös Rantasuomela uskoo ongelmia tulevan vasta, jos lumettomuus jatkuu joulukuuhun. Tällä hetkellä myyntiin ovat vaikuttaneet saatavuusongelmat, hintojen nousu ja kuluttajien lisääntynyt varovaisuus rahankäytössä.  

Harrastajia harmittaa 

Oululainen talviharrastaja Pentti Järvelin kertoo, että lumelle olisi jo kova tarve.

“Minulla olisi aika paljon tarvetta lumelle… Ensinnäkin nautin lumitöiden tekemisestä ja lisäksi tykkään harrastaa talvella. Näitä harrastuksia ovat snowskate, lumikenkäily, lumilautailu, snowsurf ja hiihto.”  

Lumen puuttuminen on tuonut Järvelinin elämään uuden harrastuksen. Hän alkoi juoksemaan samoja reittejä mitä talvisin hiihtää. Vaikka Oulun Sankivaarassa olisikin hiihtolatu, Järvelin autottomana ihmisenä ei voi sitä käyttää.  

“Kyllä harmittaa, ettei ole vielä päässyt hiihtämään. Lähilatuni tilanne näyttää pahalta, mutta toivon sen aukeavan joulukuussa.”  

Tällä hetkellä Järvelinin lähilatu on täysin lumeton ja koska se tehdään täysin luonnonlumesta, voi aukeamiseen mennä vielä aikaa.  

Samanlainen sääilmiö kerran 30 vuodessa 

Marraskuussa 2021 hiihtokelit olivat loistavat. Lunta oli parhaimmillaan yli kymmenen senttimetriä ja marraskuun keskilämpötila oli –2,4 astetta. Nyt lunta ei ole juuri ollenkaan ja pakkaskelit ovat olleet vähissä.  

“Yli kymmenen asteen lukemat ovat poikkeuksellisia tähän vuodenaikaan nähden. Tällainen sääilmiö toistuu harvemmin kuin kerran 30 vuodessa”, kertoo meteorologi Elias Paakkanen Ylen haastattelussa.

Etelä-Suomessa lämpötilat ovat yli kymmenen asteen, mutta pohjoisessa tilanne ei ole niin paha. Pohjois-Suomessa lämpötilat ovat pari astetta korkeammat kuin normaalisti. 

Lähteet: Näin lämpimiä säitä ei marraskuussa ole juuri nähty: lämpötila kohoaa jopa 13 asteeseen

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*