Tietokoneen näytönohjainten hinnat laskeneet inflaatiosta huolimatta – kysyntä laskenut rajusti

Näytönohjain on tietokoneen osa eli komponentti, jonka tehtävä on piirtää graafista kuvaa tietokoneen näytölle. Kuva: Pixabay

Näytönohjainten hinnat ovat laskeneet vuonna 2022. Samalla myös kysyntä on romahtanut, mikä on johtanut siihen, että näytönohjaimista on ollut jopa ylitarjontaa. Näytönohjaimet ovat tärkeä osa tietokonetta erityisesti pelikäytössä, 3D-animoinnissa sekä vaativassa kuvankäsittelyssä.

Syynä kysynnän ja hintojen laskulle pidetään erityisesti Bitcoinin ja Ethereumin kaltaisten kryptovaluuttojen kurssien romahdusta. Näytönohjaimia on käytetty pelaamisen ja animoinnin lisäksi paljon myös ”kryptolouhintaan”. Käytännössä kryptolouhinnassa on kyse erilaisista matemaattisista tehtävistä, joita koneet suorittavat näytönohjainten avulla. Palkkiona tehdyistä tehtävistä tehtävän suorittanut henkilö saa tietyn määrän kryptovaluuttaa. Taiwanilaisten tavarantoimittajien mukaan romahdusten odotetaan laskevan teknologiajättien Intelin ja Nvidian tilausten määrää lähes 50 prosentilla, kertoo DigiTimes.

Toisena syynä hintojen laskuun on ollut syksyllä 2022 julkaistut uudet näytönohjainvalmistaja Nvidian RTX 4000 -sarjan näytönohjaimet, jotka pudottavat vanhempien mallien hintoja. Kysyntää on myös laskenut epävarma maailmantalouden tilanne, jonka vuoksi ihmiset eivät käytä rahaa kalliisiin näytönohjaimiin. Tämän lisäksi koronapandemian aikana monet ostivat tietokoneita sekä näytönohjaimia jouduttuaan eristäytymään kotiinsa, minkä vuoksi monilla ei ole tarvetta näytönohjaimille juuri nyt.

Näytönohjainten hinnoittelu ja kysyntä oli vuosina 2020–2021 poikkeuksellisen korkealla tasolla muun muassa kryptovaluuttakurssien nousun takia, mikä innoitti monia ostamaan näytönohjaimia louhintakäyttöön. Lisäksi valmistajilla on ollut haasteita saada laitteita markkinoille tälläkin hetkellä jylläävän sirupulan takia.

Hyvä aika hankkia tietokone tai päivittää osia tietokoneeseen?

Näytönohjainten ja muiden osien hintoja on lähes mahdotonta ennakoida, minkä vuoksi hankinnat tulisi tehdä tarpeen mukaan.

”Kannattaa aina miettiä, kuinka tehokkaita osia tarvitsee omaan käyttöön, eikä ostaa kalleinta ja tehokkainta mahdollista osaa, jos sitä ei tarvitse”, kertoo Mikko Määttä.

14 vuotta tietokoneita harrastanut ja tietokonepelejä pelannut Määttä kertoo tietokoneen osien päivittämisen olevan taloudellisesti haastavaa nykypäivänä.

”Monesti teknologian kehittyessä joudut yhtä osaa päivittäessä päivittämäänkin useamman osan samalla kertaa yhteensopivuusongelmien vuoksi”, hän harmittelee.

Mikäli harkinnassa on ollut pelikäyttöön tai esimerkiksi animointikäyttöön tuleva tietokone tai muuten vain osien päivittäminen, kannattaa Määtän mukaan pitää esimerkiksi Black Fridayna silmällä erilaisia pakettitarjouksia.

”Parhaat tarjoukset ovat varmasti pakettitarjouksia, joissa on yhdessä emolevy, prosessori ja mahdollisesti myös näytönohjain”, hän kertoo.

Määttä suosittelee kiinnittämään huomiota pelikäyttöön tulevassa tietokoneessa etenkin näytönohjaimeen sekä prosessoriin.

Emolevy on keskeinen piirilevy tietokoneessa, johon muut osat kiinnitetään ja jonka avulla muut osat kommunikoivat. Prosessori, joka tunnetaan myös suorittimena on puolestaan tietokoneen osa, joka suorittaa tietokoneohjelman sisältämiä konekielisiä käskyjä.

Valmis pakettikone vai itse osista rakennettu?

Neljä eri tietokonetta itse rakentanut sekä useita osapäivityksiä tehnyt Määttä sanoo itse rakentamisen olevan hänelle ainoa oikea vaihtoehto.

”Itse rakentaessa tiedät mitä saat, ja saat vapaat kädet suunnitella tietokonetta tarkemmin. Rakenteminen on myös itselleni yksi osa harrastuksen viehätystä”, Määttä kertoo.

Tekstinkäsittelyyn tai muuhun selailuun tuleva tietokone kannattaa kuitenkin Määtän mukaan ostaa pakettikoneena.

Lähteet:

IL: Näytönohjainten hinnat romahtavat – sisällöntuottaja vitsailee niiden arvon laskettavan kilohintana

Kotimikro: Näytönohjainten ylijäämä: Laskee hintoja

Digitimes: PC chipmakers Intel, AMD, Nvidia lower shipment goals amid sluggish demand

Tom’s Hardware: GPU Shipments May Drop by 50%, Nvidia Braces for Long Winter

Finvesting: Kryptovaluuttojen louhinta

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*