Pysyvä lumipeite saadaan Ouluun vuosi vuodelta myöhemmin – lumimäärä vähenee

Lumeton katunäkymä voi olla tulevaisuudessa entistä arkisempi näky Oulussa. Kuva: Pixabay.com

Pysyvä lumipeitekausi alkaa muutama vuorokausi myöhemmin ja päättyy pari vuorokautta varhaisemmin joka vuosikymmen.

Myös lumen määrän väheneminen alueella jatkuu ja lumipeitteen syvyys jatkaa ohentumistaan. Lumitilanteen muutoksiin vaikuttaa se, miten hiilidioksidipäästöjä onnistutaan leikkaamaan.

”Ilmastomallitulosten perusteella voi sanoa, että talvet tulevat lauhtumaan edelleen”, ryhmäpäällikkö ja tutkija Anna Luomaranta Ilmatieteen laitokselta kommentoi.

”Vuotuinen lumisademäärä on vähentynyt Oulussa, mutta lisääntynyt Oulusta itään päin mentäessä”, Luomaranta lisää.

”Tämän eron selittää vuotuinen sademäärien lisääntyminen Oulussa.”

Lumikausi lyhenee ja lumimäärä vähenee

Pohjois-Suomeen arvioidaan tulevan 20–30 prosenttia vähemmän lumisia päiviä ja jopa 40–70 prosenttia vähemmän lunta tulevaisuudessa. Ilmatieteen laitoksen ennuste perustuu kasvihuonekaasuskenaarioihin. Jos hiilidioksidipäästöjen rajoituksissa onnistutaan, tulevaisuus voi olla lumisempi.

Vähemmän pessimististen skenaarioiden mukaan lumipeite ohenee, mutta runsaslumisia talvia voi olla myös tulevaisuudessa.

Ennusteiden tekeminen epävarmaa

Tulevaisuuden talvi-ilmastoa ei voi ennustaa tarkasti, sillä ilmasto vaihtelee jo luonnostaan. Ennusteisiin vaikuttavat erityisesti ihmiskunnan tuottamat kasvihuonepäästöt ja ilmastonmuutoksen mallintamisen epävarmuudet. Tehtyjen ilmastomallien perusteella voi jo kuitenkin nähdä, että tulevat talvet lämpenevät enemmän kuin kesät.

Ilmaston ominaisuuksia ymmärtää paremmin 30-vuotisia säähavaintoja vertailemalla, Ilmasto-opas selvittää. Vertailemalla selviävät sään keskimääräiset olosuhteet, tyypilliset vaihtelevuudet ja ääripäät.

Ilmastonmuutos ilmiöllä tarkoitetaan ihmiskunnan tuottamien kasvihuonekaasujen määrän liiallisen lisääntymisen seurauksia. Ilmastonmuutoksen vaikutukset, kuten lumen määrän väheneminen, luontoon riippuvat ilmastonmuutoksen laajuudesta ja nopeudesta.

Lähde: Ilmastonmuutoksen eteneminen Pohjois-Suomen maakunnissa ja Lapissa. Grafiikka: Päivi Pakonen

Pohjois-Pohjanmaan talvi-ilmasto 2050-luvulla

Pohjois-Pohjanmaan ilmastossa 2050-luvulla talvien keskilämpötilan ja sademäärän arvioidaan lisääntyvän huomattavasti. Lämpötilojen mukaan määriteltävien vuodenaikojen pituus lyhenee. Vuorokauden ylin ja alin lämpötila kohoavat samalla kun pakkaspäivät vähentyvät ja lumipeitteen paksuus ohenee. Myös roudan määrä vähenee Ilmatieteen laitoksen selvityksen mukaan.

Suomen ilmastopaneelin raportin mukaan talvi on Oulussa 2050-luvulla on arviolta 30–40 vuorokautta lyhyempi ja kesä on noin 20–30 vuorokautta pidempi. Kevät ja syksy pitenevät korkeintaan muutamilla vuorokausilla tai ei ollenkaan.

Lähteet:

Lumi vähenee Suomessa

Tulevaisuuden talvet Suomessa

Ilmastonmuutos ilmiönä

Ilmastonmuutoksen vaikutukset

Ilmastonmuutoksen eteneminen Pohjois-Suomen maakunnissa ja Lapissa

Suomen ilmastopaneelin raportti 2/2021 -Ilmastonmuutokseen sopeutumisen ohjauskeinot,kustannukset ja alueelliset ulottuvuudet: Ote raportista – Pohjois-Pohjanmaa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*