Muutosten tuulet Kaukovainion ytimessä

Vanhan S-marketin viimeinen aukiolopäivä valkenee aurinkoisena. Kuva: Iina Tauriainen

Kaukovainion legendaarisen ostoskeskuksen ytimessä kuhisee. On kahdestoista päivä maaliskuuta, mikä tarkoittaa pienen ja kotoisan S-marketin viimeistä aukiolopäivää. Ihmiset ovat saapuneet alennettujen hintojen apajille jo aamuvarhain, mutta jo ennen kello kahtatoista iltapäivällä suurin osa hyllyistä ammottaa tyhjillään. Ilmassa on hiven maailmanlopun tunnelmaa, kun asiakkaat kasaavat kiireisesti jäljellä olevia elintarvikkeita jo kukkuralla oleviin ostoskoreihinsa. Hedelmäosastolla riittää vielä tutkittavaa, mutta alkoholiosasto on tyhjentynyt suurimmaksi osaksi jo edellisenä viikonloppuna.

Ennen lopullista sulkemisaikaa tunnelma on asiakkaaksi saapuneen Jaanan mukaan leppoisa.

”Illalla kaupassa oli vain muutamia ihmisiä, mutta silti ihan hyvin tavaraa jäljellä. Sain itsekin ostettua tomaatteja ja siivoustarvikkeita”, nainen toteaa hymyissä suin. Ei ole ihan tavallista päästä ostamaan elintarvikkeita seitsemänkymmenen prosentin alennuksella.

Vanhan S-marketin alkoholiosasto tyhjeni monta päivää ennen marketin lopullista sulkemista. Kuva: Iina Tauriainen

Kaupan lumiset avajaiset

Myöhään tiistai-iltana Kaukovainion vanhan elintarvikekaupan ovet suljettiin lopullisesti, jonka jälkeen asukkaat viettivät yhden vuorokauden ilman lähikauppaa. Saman viikon torstaina aamun valjetessa lumisena ja kirkkaana, aukesivat uuden, 11 kuukautta työn alla olleen marketin ovet. Asiakkaat saapuivat sankoin joukoin katsomaan avausnauhan leikkausta heti aamukymmeneltä. Muodollisuuksien jälkeen liukuovet avautuivat, ja asiakkaat pääsivät tarkastelemaan uutta liiketilaa ensimmäistä kertaa.

Koko Oulun mittakaavassa uuden S-marketin avaaminen voi ehkä kuulostaa pieneltä jutulta, mutta kaukovainiolaisille se on suuri asia. Vanha ja tiilinen ostoskeskus nimittäin rakennettiin kaupunginosan ytimeksi jo 1960-luvulla. Aluetta on pitkään leimannut turvaton ja levoton ilmapiiri, mutta purkutyöt tuntuvat jyräävän alleen myös vanhoja ennakkoluuloja. Kaupan rakentaminen on ollut tähän mennessä suurin harppaus eteenpäin Kaukovainion keskuksen uudistamisessa.

Sadat ihmiset tulivat juhlistamaan uuden S-marketin avajaisia lumipyrystä huolimatta. Kuva: Iina Tauriainen

Neitsytmatka uudistuneessa marketissa

Sadat innokkaat asiakkaat lähtivät neitsytmatkalleen uuden marketin syövereihin. Useimmat nappsivat heti kainaloonsa suuren ostoskorin, ja lähtivät juoksujalkaa etsimään tarvitsemiaan elintarvikkeita ennen ruuhkan syntymistä. Osa asiakkaista kierteli hyllyjen välissä kuin olisivat tulleet katsomaan suurta nähtävyyttä. Ostoskärryjen äänien lomasta kuului hämmästelevien huokauksien lisäksi myös hihkaisuja kylmähyllyjen puolelta, kun jäätelöillä täytettyjä kaappeja oli kolminkertaisesti enemmän verrattuna vanhan kaupan tiloihin.

Maksettuaan ostokset asiakkaat siirtyivät sivummalle nauttimaan kakusta ja kahvista, jotka maistuivatkin makeasti pitkän jonotuksen jälkeen. Juuri ostoksilla vieraillut Hanski kuvaili kokemustaan mainioksi.

”Uudessa kaupassa on paljon enemmän valikoimaa. Se on siisti ja muutenkin ihanan oloinen kauppa”, hän kertoo, muistuttaen kuitenkin henkilöistä, jotka viettivät kesäisin aikaa edellisen kaupan edustalla.

”Kesällä tähän aukiolle tietysti rantautuu niitä alkoholisoituneita ihmisiä, mutta missäpä kaupunginosassa sellaisia ei olisi”.

Nainen suhtautuu positiivisesti Kaukovainion asemakaavan muutokseen, ja uskoo uusien palveluiden nousevan nopeasti asukkaiden suosioon. Vaikka vanha ostoskeskus onkin suuri muisto menneestä, nostavat uudet tuulet hymyn kaukovainiolaisten huulille.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*