Limmin talon rauniot puretaan Oulussa – kaupunginvaltuutettu ja museonjohtaja harmittelevat merkittävän rakennuksen kohtaloa

Talo selvisi lähes 120-vuotta ennen palamista. Kuva: Ville Manninen

Hollihaassa sijaitseva Limmin talo on päätetty purkaa. Oulun yhdyskuntalautakunta päätti asiasta maanantain kokouksessaan. Asiasta uutisoi Yle.

Oulun kaupunginvaltuuston jäsen Mauno Murtoniemi kommentoi asiaa Vinkka Newsille: ”Kaupungin olisi pitänyt olla nopeampi, ja tehdä siitä suojelupäätös. Kaupunki olisi itse voinut viedä suojelun maaliin, ja etsiä rakennukselle uuden käyttötarkoituksen.”

Entisen arvorakennuksen hohdosta ei ole enää paljon jäljellä. Kuva: Ville Manninen

Todettiin suojelun arvoiseksi jo yhdeksänkymmentäluvulla

Pohjois-Pohjanmaan museo antoi talosta pihapiireineen selvityksen vuonna 1998, ja piti sitä ehdottomasti suojelun arvoisena kohteena. 2012 talosta lähtivät viimeiset vuokralaiset ja 2013 Murtoniemi teki valtuustoaloitteen kohteen suojelusta. 2015 rakennus tuhopoltettiin.

Tällaisia tapauksia on paljon. Katsotaan että rakennukset ovat suojelun arvoisia, mutta annetaan rakennusten vain seisoa tyhjillään, ja lopulta ne ovat niin huonokuntoisia, ettei kunnostus enää ole mahdollista, Murtoniemi sanoo.

Murtoniemi pitää Oulun vanhan rakennuskannan suojelua tärkeänä. Hän toteaa, että vanhaa rakennuskantaa on Oulussa pistetty niin paljon matalaksi, ettei kaupunkia enää juuri tunnista. Nyt pitäisi jo keskittyä sodan jälkeisten rakennusten suojeluun, kun sitä edeltävän ajan rakennuksia ei enää juuri ole, sanoo Murtoniemi.

Nykyään talo on tuhoutunut täysin. Kuva: Ville Manninen

Rakennuksen taustalla runsaasti paikallishistoriaa

Pohjois-Pohjanmaan museon johtaja Pasi Kovalainen kertoo, että rakennus oli kulttuurihistoriallisesti tärkeä Oulun alueelle. Talon suunnitteli 1800-luvun lopulla Jacob William Lillqvist, joka oli tullut Ouluun rautatiehankkeen mukana. Lillqvist oli ollut rakennusmestarina tuolloin valmistuneelle Oulu-Seinäjoki radalle.

Talo edusti 1800-luvun uusrenessanssi-tyyliä. Silloin uuden rakennustavan tuotteliain rakennusmestari oli Oulun alueella juurikin Lillqvist, kertoo museojohtaja Kovalainen.

Kovalainen muistelee, että vuonna 1998 kun taloa pidettiin suojelun arvoisena, oli se vielä erittäin hyväkuntoinen ja harmittelee rakennuksen kohtaloa.

Nahkuri Juho Limmi rakennutti hirsitalon vuonna 1898. Limmillä oli nahkatehdas Limminrannassa aivan rakennuksen lähistöllä. Talo oli Hollihaan alueen vanhin.

Lähteet:

Yle Uutiset – Oulun yhdyskuntalautakunta päätti rakennusten purkamisesta – vuosia tuhopolton jäljiltä seisseen Limmin talon kohtalo sai sinetin

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*